Ierse boxty met prei en makreel
De boxty komt uit Ierland. Vroeger was het een lekkernij die alleen op feestdagen werd gegeten. Tegenwoordig is het niet aan een speciale dag gebonden. De boxty hangt tussen een pannenkoek en rösti in en hij wordt traditioneel van gekookte, gestampte en rauwe geraspte aardappelen gemaakt. Mounir maakt ze van rauwe en gekookte aardappelen en serveert er onder andere makreel bij.
(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)
Ingrediënten:
- 400 gram kruimige aardappelen
- 1 ui
- 1 prei
- klontje boter
- 250 gram kastanjechampignons
- 200 milliliter slagroom
- peper, zout
- 1 ei
- 1 theelepel bakpoeder
- 100 milliliter karnemelk
- 75 gram bloem
- 1 gerookte makreel
Bereidingswijze:
Breng een pan water met een beetje zout aan de kook.
Schil de aardappelen en snijd de helft in blokjes. Kook de gesneden aardappelen in circa 15 minuten gaar.
Pel de ui en snijd in halve ringen. Halveer de prei in de lengte, was en snijd in dunne halve ringen. Verwarm een scheutje olie in de pan en fruit de ui en prei circa 3 minuten. Voeg een klontje boter toe. Snijd de champignons in plakken en voeg toe. Bak circa 5 minuten. Voeg de slagroom toe en laat in circa 15 minuten inkoken. Breng op smaak met peper en zout.
Giet de aardappelen af en stoom droog. Voeg een klontje boter toe en stamp de gekookte aardappelen tot puree.
Rasp de rest van de aardappelen. Voeg de geraspte aardappelen samen met het ei, de bakpoeder, de karnemelk en de bloem toe aan de puree. Breng op smaak met peper en zout.
Smelt een klontje boter in een pan en bak kleine pannenkoekjes van het aardappelbeslag. Verkruimel de makreel grof.
Verdeel de pannenkoekjes over borden. Verdeel hier de saus bij en leg er wat stukjes makreel op.
Eet smakelijk!