huzarensalade

Huzarensalade van Robèrt van Beckhoven

De huzarensalade is een typisch jaren 60 gerecht en een specialiteit van Robèrt van Beckhoven. Huzarensalade is namelijk eigenlijk een echt bakkersrecept, al zou u dat misschien niet denken. In de jaren 60 is men in Nederland wat exotischer gaan eten en daarmee hebben ook ingrediënten hun intrede gedaan die in de salade verwerkt kunnen worden. In veel andere landen is de salade bekend als Russische salade en in Rusland zelf noemen ze het weer anders: salade Olivier.

Ingrediënten huzarensalade:

  • 150 gram augurken
  • 300 gram appels
  • 300 gram vlees naar keuze
  • 500 gram stevig gekookte aardappels
  • 10 gram ui

Voor de decoratie:

  • sla
  • extra augurken
  • tomaat
  • ei (gekookt)
  • peterselie

Extra nodig:

  • mayonaise
  • zout en peper
  • mosterd
  • worcester

Bereidingswijze:

De augurken, appels, vlees en aardappels in deze volgorde in gelijkmatige blokjes snijden van circa 3 millimeter. De ui zeer fijn snipperen. Vocht van de augurk uitknijpen, zodat de salade niet te vochtig wordt. Nadat alle ingrediënten voorzichtig door elkaar zijn gewerkt wat mayonaise toevoegen om wat verband te geven. De massa moet net aan elkaar hangen en mag niet vast zijn. Op smaak brengen met zout, peper, mosterd en worcester.

Afwerking:

Van de salade midden op de schaal een middenstuk (sokkel) vormen en glad afwerken met mayonaise. Eventueel hierop mayonaise met een grove cornet als extra versiering spuiten. Op de ruimte tussen sokkel en schaalrand wat frisgroene, geplukte en gewassen sla leggen.

Decoratie:

Rondom en op de salade een eenvoudige decoratie aanbrengen van tot waaiers gesneden augurkjes, plakjes tomaat en ei, takje peterselie en dergelijke. Voor een extra gedecoreerde variant kunt u ook eventueel kiezen voor brokjes zalm, gevulde eieren, hamrolletjes, roggebrood, kaas en dergelijke.

Heel Holland Bakt Tompouce Challenge

Robèrt heeft ook nog een uitdaging voor thuisbakkers, de Heel Holland Bakt Tompouce Challenge. Hiervoor roept hij u op een koninklijke tompouce te maken en een foto ervan in te sturen op de website van Heel Holland Bakt.

(Bron: Robèrt van Beckhoven, de foto is ter illustratie)

Geef een reactie