Naar cookieinstellingen
Humkessoep

Humkessoep

De humkessoep komt traditioneel uit Twente. Het is een licht gebonden soep met aardappels, diverse soorten groenten en vlees. Mounir maakt een snelle versie waarin hij stukjes rundvlees er aan toevoegt.

(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)

Ingrediënten:

  • 750 milliliter water
  • 1 runderbouillonblokje
  • 0,5 kleine knolselderij
  • 200 gram snijbonen
  • 1 prei
  • 200 gram vastkokende aardappels
  • 2 bleekselderijstengels
  • 150 gram rundvlees
  • 1 blikje witte bonen (à 200 gram)
  • 0,5 bosje peterselie
  • peper, zout
  • worcestersaus naar smaak

Bereidingswijze:

Breng het water aan de kook en verkruimel het bouillonblokje boven de pan.

Schil de knolselderij, snijd in blokjes en voeg toe. Snijd de kontjes van de snijbonen, snijd de snijbonen in stukjes en voeg toe. Halveer de prei in de lengte en was onder de kraan. Snijd de prei in halve ringen en voeg toe. Snijd de aardappel in stukjes en voeg toe. Schil de bleekselderijstengels, snijd in kleine stukjes en voeg toe. Snijd het vlees in dunne reepjes en voeg toe. Laat het geheel nog op laag vuur circa 10 minuten pruttelen.

Spoel de witte bonen af, voeg toe en verwarm kort door. Hak de peterselie. Breng de soep eventueel nog op smaak met peper en zout.

Verdeel de soep over kommen en bestrooi met de peterselie. Bedruppel eventueel nog met wat worcestersaus.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Reacties (3)

    Dannydee says:

    Wat leuk dat deze soep voorbijkomt. Of dit nu specifiek Twents is vraag ik mij af. Nedersaksisch misschien. Toub noemt het ook snijbonensoep (snieboonnsoep) of brokkebonensoep. Ik ken het uit noord drente als Pronkebonensoep. Inderdaad de bonen die te hoog zitten om te plukken worden als laatste geoogst. De bonen (worden enkel gebruikt en niet de hele peul) zijn vaak wel 2 cm lang. Wat vooral ook een heerlijke smaak gaf is de metworst die er in ging. Heerlijk.

    n.vanderstoop says:

    Dit is nu wel één van mijn favoriete lichtgewonden soep geworden! 😊
    Omdat ik ook in een vega eetclubje zit, heb ik er een variant op gemaakt. I.p.v. rundvlees stukjes te gebruiken, heb ik een gekookt eitje los erbij gebruikt. (niet meekoken met de soep) De soep dan opdienen met wat gebakken uitjes eroverheen te strooien.
    Deze week, omdat ik geen rundvlees en witte bonen in huis had, heb ik het met kastanje champignons en kikkererwten bonen gemaakt. Als laatste wat sambal in mijn soepkom gedaan….was wat grieperig dan zijn dit soort soepen, als de humkessoep een goede basis om aan te sterken. Het is voor mij dan een soort comfort food! Vroeger maakte mijn Javaanse oma voor mij, als ik weleens wat ziekjes voelde een bubur nasi. Nu heb ik dat deze week gemaakt met apart een klein kopje rijst erbij te koken. Je kookt met meer water dan je normaal gewend bent te maken. Zodra de rijst inkookt, heb ik de humkessoep als extra aan toegevoegd. Voor mijn idee is dat toch dat een soort gezond vitamine bommetje. Dus, Mounir dank je wel voor het prachtige heerlijke recept! Zelf heb ik ’n knipoogje naar mijn Indische roots eraan toegevoegd. Terimah kasih banyak! 🙏🏼😊

      n.vanderstoop says:

      Dit is nu wel één van mijn favoriete lichtgebonden soep geworden! 😊

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.