Hoogwater vormt probleem voor akkerbouwers
Publicatiedatum: 2 februari 2018
De aanhoudende hoge waterstand in delen van Nederland heeft mogelijk nadelige gevolgen voor het aankomende akkerbouwseizoen. De grond is zo verzadigd door het vele water, dat de voorbereidingen niet kunnen beginnen, terwijl deze al in volle gang moeten zijn.
Nog geen voorbereidingen
Met name in gebieden met een kleibodem, zoals de Betuwe en het Land van Maas en Waal zijn er problemen. De velden staan daar soms al vanaf december 2017 met tussenpozen volledig blank. Door het vele water kunnen de voorbereidingen van het nieuwe teelseizoen niet beginnen, waardoor vooral de boeren die fruit en grondgroente telen in de problemen komen.
Rotten
Dit is overigens niet het enige nadeel van het hoogwater, vertelt Maarten Leseman van de Land-en Tuinbouworganisatie (LTO) Nederland aan De Gelderlander: “Een ander nadeel is dat de lucht uit de bodem verdwijnt als die zo lang onder water staat. Het bodemleven gaat kapot. Wortels van gras en groenbemesters, die nu op het land staan, kunnen gaan rotten.” Als dit rottingsproces vergaand is, dan kunnen de wortels van de bomen en planten helemaal afsterven en gaan zij dood. Dit is slecht nieuws, want een dode plant of boom kan geen voedsel meer produceren.
Volgens Leseman is het nog onduidelijk of het hoge water invloed heeft op het lukken of mislukken van de komende oogst. “Dat is speculeren. Als het vanaf nu droog blijft en het een beetje warmer wordt, dan kan het zomaar zijn dat er niets aan de hand is”, zegt hij tegen deze site. Toch is het volgens Leseman wel zeker dat de nieuwe oogst vertraging oploopt door het hoogwater.
(Bron: De Gelderlander, Maarten Leseman)