Naar cookieinstellingen
honing-thee

Honing in de thee: is het gezonder dan suiker?

Een suikerklontje in de thee, of toch een lepel honing? Om suiker te vermijden wordt honing vaak als gezond alternatief gekozen voor ‘gewone’ suiker. Maar is honing wel gezonder dan suiker?

Natuurlijke suikers

Honing wordt vaak als natuurlijk alternatief gezien voor geraffineerd suiker. Toch komt ook ‘gewone’ suiker uit de natuur. Suiker dat u in de winkel koopt wordt bijvoorbeeld gemaakt van suikerbieten en suikerriet. Dit zijn allebei natuurlijke producten. Het suiker wat hiervan wordt gemaakt is in zekere zin dus ook natuurlijk.

Suikersoorten

Honing, als natuurlijk product, is een vloeibare suiker. Honing bevat wat meer water dan ‘gewone’ witte suiker, waardoor het iets minder calorieën bevat. Toch is de ene suikersoort niet gezonder dan de andere. Suiker en honing bestaan allebei uit glucose en fructose. Honing bevat net iets meer fructose dan glucose. Fructose staat ook wel bekend als vruchtensuiker. Deze naam kan ervoor zorgen dat fructose als een ‘gezondere’ suikersoort wordt gezien. Dit is echter niet het geval. Uw lichaam breekt alle soorten suikers namelijk op dezelfde manier af en maakt ook geen onderscheid tussen de verschillende soorten.

Thee zetten
Lees ook: Thee zetten: zo krijgt u het perfecte kopje

Is honing gezonder?

De verschillende soorten suiker verschillen dus niet van elkaar. Honing bevat echter wel wat mineralen en vitaminen die niet in gewone suiker zitten. Ook bevat het speciale enzymen, die een antibacteriële werking hebben. Dit zijn alleen zulke kleine aantallen, dat u een hele pot honing zou moeten eten voordat het kan bijdragen aan de hoeveelheid voedingsstoffen die u moet binnenkrijgen. Dit is natuurlijk af te raden, omdat u dan te veel suikers zou binnenkrijgen.

Daarnaast gaan de voedingsstoffen makkelijk verloren. Als u honing boven de 40 tot 45 graden verwarmt, worden de enzymen vernietigd. Laat uw thee daarom eerst afkoelen tot drinktemperatuur voor u honing toevoegt.

Honing in de thee is dus niet gezonder dan suiker. Overigens is het nog gezonder als u thee drinkt zonder suiker. Een belangrijke kanttekening die het Voedingscentrum hierbij maakt, is dat van geen enkel product eigenlijk kan worden gezegd of het echt gezond is of niet. Wel kan er gezegd worden of een product past binnen een gezond voedingspatroon. Te veel suiker past niet in zo’n patroon.

Honing als geneesmiddel

Honing wordt ook wel in de thee gedaan om keelklachten te verhelpen. Volgens het Voedingscentrum heeft de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) geen claim goedgekeurd over het eten van honing op de gezondheid. Het is dus ook niet bewezen dat honing gezond is voor u. Ook mag niet geclaimd worden dat honing als geneesmiddel werkt.

honing
Lees ook: Van wondverzorging tot scrub: hier kunt u honing voor gebruiken

(Bron: Quest, Voedingscentrum, Radar. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

    geem2 says:

    Dat het niet bewezen is wil niet zeggen dat het niet zo is. Anderzijds bij wetenschap, als er nieuw bewijs is betekent het dat het vorig bewezen feit weer tenietgedaan wordt. Dus wetenschap heeft ook zijn beperkingen.

    Ariël says:

    Wetenschap is altijd gebaseerd op gedegen wetenschappelijk bewijs en onderzoek. Natuurlijk schrijdt de wetenschap ook voort en is de wetenschap van 2022 niet meer de wetenschap van 1880. Ik vind dat er geen sprake is beperkingen, maar van nieuwe inzichten waaraan wetenschappelijk onderzoek en wetenschappelijk bewijs ten grondslag ligt.

    Weetbeter says:

    Honing in de thee is prima, maar wil je profijt hebben van de goede stoffen die in honing zitten, dan is het het beste om de honing in afgekoelde thee te doen.
    Boven de 40 graden verdwijnen de voedingsstoffen is het echt alleen maar zoetstof.
    Dit heb ik als imker geleerd.

    Sandra Vem says:

    Honing is supergezond….. voor de makers: de bijen, de mens vervangt het door suiker bij de bij, kunnen we dus net zo goed gelijk zelf deze suiker eten en de honing aan de makers geven of liever gezegd, eraf blijven.

    Alfro says:

    Ik heb ooit ergens gelezen, dat je honing niet hoger dan tot 50 graden mag verwarmen. Je zou dan eerst je thee tot 50 graden moeten afkoelen om alle voordelen van honing te behouden. Is dit waarheid of onzin??

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.