banaan

Honger voor het slapen? Een banaan eten is dan een goede keuze

Wie door een plotseling opzettende trek met een knorrende maag naar bed gaat kan moeilijk de slaap vatten. Dan nog naar een snelle snack grijpen is niet de beste keuze tegen de honger. Wat kunt u dan wel eten voor het slapen gaan? Nou bijvoorbeeld een banaan!

Onrustige slaap

Met een volle maag naar bed gaan is niet echt bevorderlijk voor een goede slaap. Een te lege maag is echter ook zeker niet aan te raden. Wie gaat slapen met een hongergevoel zal moeilijk in slaap komen en vaak onrustig slapen. De hersenen blijven namelijk alerter als u trek heeft en dat houdt een ontspannen slaap tegen.

Hongergevoel op een schaal van 1 tot 10

Wie net voor het slapen gaan twijfelt om wel of niet nog wat te eten kan de volgende tip van de Amerikaanse voedingsdeskundige Lisa Moskovitsz gebruiken: geef uw hongergevoel een cijfer op een schaal van 1 tot 10. Waarbij 1 propvol en 10 erg hongerig is. Zit u boven de 6, dan kunt u beter iets eten. Geeft u uw hongergevoel een lager cijfer dan een 6? Neem dan een kopje kruidenthee of wat water en ga gewoon naar bed.

Lichte voedingsmiddelen

’s Avonds laat nog flink tafelen is niet zo gunstig voor de lijn, aangezien de spijsvertering ’s nachts wat trager gaat en er daardoor minder snel calorieën verbrand worden. Het beste is daarom om later op de avond suiker, gefrituurd voedsel en bloem te vermijden. Fruit en groenten zijn een beter alternatief. Ze zijn licht en door de vezels geven ze een voldaan gevoel. Geen liefhebber van groente en fruit? Andere lichte voedingsmiddelen die dan gegeten kunnen worden zijn bijvoorbeeld bouillon, yoghurt, suikervrije havermout(koekjes), een bruine boterham of een cracker.

Tryptofaan maakt slaperig

Voedingsmiddelen met de stof tryptofaan geven een plezierig en slaperig gevoel en zijn dus goede opties om ’s avonds bij trek nog te eten. Het zit onder andere in dadels, melk, tonijn, notenpasta, kalkoen, avocado, banaan en yoghurt. Wie voor het slapen gaan wel eens een glas warme melk drinkt kan dat prettige gevoel dat het geeft waarschijnlijk beamen. Tryptofaan is een grondstof voor serotonine. Serotonine is een essentieel aminozuur, maar het lichaam kan het zelf niet aanmaken en we moeten het via voeding binnen krijgen. Apotheker en orthomoleculair voedingsspecialist Carmen Cheung zegt tegenover het AD: “Een tekort aan tryptofaan, en dus ook aan serotonine, kan leiden tot depressiviteit, angst, onrust, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen. Doordat je lichaam als het donker is serotonine omzet in melatonine, je slaaphormoon, krijg je misschien ook last van slapeloosheid”.

Banaan heeft een extra streepje voor

Van alle voedingsmiddelen met tryptofaan heeft de banaan nog een paar extra goede eigenschappen. Zo bevat het meer koolhydraten dan andere soorten fruit. En koolhydraten helpen volgens de National Sleep Foundation om tryptofaan naar de hersenen te brengen, waar het serotonine kan aanmaken. Ook zit er veel magnesium in de fruitsoort. Een vitamine die als een soort natuurlijke spierverslapper werkt. Het helpt daarom ook nog om hoofdpijn te voorkomen.

Lees ook: vaak slaperig na het eten? Dit is waarom!
Te veel eten is niet te voorkomen door te luisteren naar de maag.
Tips om wel te kunnen slapen in het vliegtuig.
10 tips om beter te slapen.
Betere longen door bananen, tomaten en appels.

(Bron: AD, Gezonder leven, Bedrock, Flair, Gezondheidsnet)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Ariël says:

    In n het artikel staat: Doordat je lichaam als het donker is serotonine omzet in melatonine, je slaaphormoon, krijg je misschien ook last van slapeloosheid”.
    Volgens mij klopt dit niet, want melatonine bevordert juist de slaap en geeft geen slapeloosheid.

      MAX Vandaag says:

      Beste Ariël, bedankt voor uw reactie. Daarvoor heeft ze het over een tekort. Wanneer er een tekort aan serotonine is, kan er dus ook een tekort aan melatonine ontstaan en dan kan er dus slapeloosheid optreden.