Naar cookieinstellingen

Holtkamp’s citroen meringue

Ingrediënten (voor 10 taartpunten):

Voor het fonceerdeeg (gebruik 250 à 300 gram, de rest kun je goed invriezen):

  • 125 gram roomboter
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • snuf zout
  • 1/2 ei
  • 1 eetlepel water
  • 250 gram bloem
  • 5 gram bakpoeder

Voor de Frangipane (330 gram):

  • 150 gram blanke amandelen
  • geraspte schil van 1/2 citroen
  • 150 gram suiker
  • 2 eieren, op verschillende momenten gebruiken.
  • 50 gram zachte roomboter
  • 20 gram bloem
  • 8 blaadjes gelatine
  • 1/2 sinaasappel
  • 2 à 3 citroenen
  • 60 gram suiker
  • 250 gram slagroom
  • 25 gram suiker

Voor de meringue:

  • 2 eiwitten
  • 60 gram fijne kristalsuiker

Bereiding:

Van de frangipane:
Doe de amandelen, citroenschil en suiker in een keukenmachine en draai ze tot een grof mengsel. Klop het ei los en giet dit er geleidelijk bij. Blijf malen tot het een kneedbare massa is, waarin nog minieme stukjes amandel te proeven zijn. Laat het mengsel minstens 4 dagen in de koelkast staan om de smaken goed op elkaar te laten inwerken.

Neem de frangipane uit de koeling. Meng 50 gram zachte boter door het amandelspijs tot er geen klontjes meer in zitten. Nog 1 los geklopt ei erdoor en tot slot de bloem.

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Voeg alle ingrediënten voor het fonceerdeeg samen en maak er een mooi samenhangend deeg van.

Rol het deeg uit tot een dikte van 3 millimeter. Vet een springvorm van 25 cm doorsnede in met boter en bekleed hem met het fonceerdeeg. Mocht u een lage vorm hebben dan is dat het handigst. Verdeel de frangipane over de bodem. Bak de taart 20 minuten in een voorverwarmde oven.

Laat de taart daarna afkoelen en haal hem uit de vorm.

Week de gelatine in water. Pers de sinaasappel en de citroenen uit. Bij elkaar moet het 200 gram sap zijn. Roer de 60 gram suiker hierdoor. Knijp de blaadjes gelatine uit. Verwarm 50 gram van het citrussap en los de blaadjes gelatine erin op. Niet laten koken! Roer de rest van het sap erdoor en laat afkoelen.

Klop de slagroom met de suiker lobbig en spatel dit door het citrussapmengsel voordat dit zo is afgekoeld dat het opstijft. Schep het mengsel op de afgekoelde taart, strijk glad en laat opstijven in de koelkast. Klop de eiwitten en voeg de kristalsuiker toe als de eiwitten steviger worden, klop het mengsel door tot het goed stijf is.

Verdeel het eiwit over de taart en bruleer de bovenkant met een gasbrander of zet de taart heel even onder een hete grill.

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.