Naar cookieinstellingen
Duur 02:59
Gepubliceerd op 19 april 2017

Hollands snoepgoed van Annemarie Pronk

Heeft u nog inspiratie nodig voor de vrijmarkt op Koningsdag? Een snoepkraam, en dan gaat er natuurlijk niets boven zelfgemaakt Hollands snoepgoed. Annemarie weet daar raad mee en maakt stroopsoldaatjes, ruitspekken en nougat met amandelen!

Ingrediënten stroopsoldaatjes ( 10 – 15 stuks):

  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram roomboter, in blokjes

Bereidingswijze:

  • Knip 10 tot 15 stroken van bakpapier van ongeveer 20 x 8 centimeter en draai hiervan kleine pijltjes. Zet het vast met een plakbandje.
  • Vul een bekertje met rijst en zet de pijtjes hier rechtop in.
  • Doe de suiker in een grote pan met een dikke bodem en verwarm dit langzaam tot alle suiker gesmolten is en begint te karameliseren. Voeg de blokjes boter toe wanneer de karamel een mooie bruine kleur heeft en roer de boter er goed doorheen. Er ontstaat een karamelstroop.
  • Vul de pijltjes met de stroop met behulp van een lepel. Wanneer de stroop te dik wordt om te schenken, kunt u deze weer even verwarmen tot de stroop weer meer vloeibaar is.
  • Laat de stroop in de pijltjes helemaal hard worden

Ingrediënten voor de ruitspekken:

 

  • 8 blaadjes gelatine
  • 110 gram sinaasappelsap (vers geperst en gezeefd)
  • 240 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram glucosestroop
  • 100 gram eiwit
  • 50 gram poedersuiker
  • 50 gram maizena
  • sinaasappelextract naar smaak
  • oranje kleurstof

Bereidingswijze:

 

  • Week de gelatine in koud water.
  • Maak een mix van de poedersuiker en de maizena.
  • Bedek een bakplaat met bakpapier en strooi hier met een zeef een laag van de poedersuiker-maizenamix over uit.
  • Doe het eiwit in de kom van de keukenmachine en laat deze op lage snelheid draaien.
  • Verwarm de sinaasappelsap met de glucosestroop en de suiker tot een temperatuur van 114 graden.
  • Haal de pan van het vuur, knijp de gelatine uit en los deze op in de suikersiroop.
  • Giet de hete suikersiroop voorzichtig bij het eiwit, terwijl de machine blijft doorkloppen.
  • Laat de keueknmachine nu op hoge snelheid kloppen tot er een stevig eiwitschuim is. Voeg kleurstof en smaakstof toe.
  • Blijf het eiwitschuim kloppen totdat het is afgekoeld tot 35 a 40 graden.
  • Schep het eiwitschuim op de bakplaat en strijk glad af met een paletmes. Doe dit niet te langzaam, want de massa begint al snel te geleren en te drogen.
  • Laat het eiwitschuim aan de lucht drogen. Bestrooi ook de bovenkant een een lag poedersuiker en maizena. Dit drogen duurt zeker een nacht. Los de volgende dag de plak marshmellow uit het bakblik, trek het bakpapier voorzichtig los en bestooi weer met poederzuiker en maizena en laat verdr drogen. Pas na anderhalve dag zal de marshmellow de structuur van de spekken hebben
  • Met een warm mes kunt u nu stroken snijden die u vervolgens evenwijdig schuin in stukken snijdt. Zo krijgt u de vorm van ruitspekken. Rol de spekken door de fijne kristalsuiker of door de maizena-poedersuiker om ervoor te zorgen dat ze niet gaan plakken. Laat ze zo nodig nog verder drogen. Zodra de spekken goed zijn, kunt u ze het beste luchtdicht verpakken.

Variatietip: maak traditionele roze witte spekken (vanille/ aarbei of framboos) door een 2 keer zo grote bakplaat te gebruiken en het bovenstaande recept 2 keer te maken.

Voor de roze laag: vervang het sinaasappelsap door 100 gram aardbeienpuree of frambozenpuree (goed gezeefd) en 40 gram water, voeg eventueel nog wat roze kleurstof toe. Spreid het eiwitschuim uit over de bakplaat en maak een nieuw recept voor de gele kleur. Vervang hiervoor het sinaasappelsap door water en voeg vanilleextract toe voor een vanillesmaak en wat gele kleurstof. Spreid het eiwitschuim uit over de roze lag en laat op dezelfde manier drogen.

Ingrediënten voor nougat met amandelen:

 

  • 550 gram geroosterde amandelen met vlies
  • 350 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram glucosestroop
  • 50 gram water
  • 240 gram honing
  • 75 gram eiwit

verder nodig:

  • bakblik vierkant 21 x 21 centimeter
  • 2 velletjes ouwel (A4) (eventueel bedrukt met een kleurenprinter met eetbare inkt)
  • suikertermometer

 

Bereidingswijze:

  • Doe het eiwit met 30 gram van de fijne kristalsuiker in de keukenmachine en zet deze aan op lage snelheid.
  • Doe de honing in een pan met een dike bodem en verwarm deze naar 125 graden. Giet de honing vervolges voorzichtig bij het eiwit, waarbij de machine blijft kloppen.
  • Doe de glucosestroop met het water en de rest van de suiker in een andere pan en verwarm deze tot een temperatuur van 140 graden. Giet de suikersiroop ook bij het eiwit en laat de machine draaien tot ere en taaie meringue is ontstaan.
  • Spatel er met de hand snel de amandelen doorheen. Het eiwitschuim is zeer stevig; dit kost best wat kracht. U kunt hiervoor het beste een houten lepel gebruiken.
  • Bedek de bodem van het bakblik met een velletje ouwel en stort de nougat in het bakblik. De nougat plakt erg. Maak uw handen even vet met een bakspray of een beetje olie. Op deze manier kunt u de nougat makkelijker in het bakblik drukken. Dek weer af met een velletje ouwel en laat het zeker een nacht staan.
  • De volgende dag kunt u het in mooie plakken of blokjes snijden. Verpak het goed luchtdicht, zodat de nougat lekker zacht blijft.

(Bron: Annemarie Pronk)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.