Naar cookieinstellingen
rundvlees, kleur van vlees

Hoe zit het? Waarom is rundvlees rood en kippenvlees wit?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waarom is rundvlees rood en kippenvlees wit?

Wanneer u vlees bij de slager of supermarkt ziet liggen, bepaalt hoe het vlees eruit ziet in grote mate of u het koopt. Het zegt tevens iets over de kwaliteit van het vlees. Maar hoe komt het vlees aan zijn kleur?

Geen bloed, maar myoglobine

Ogenschijnlijk lijkt het ‘bloed’ nog uit het vlees te lopen, maar niets is minder waar. Het vocht dat lijkt op bloed is gewoon vocht. De kleur van vlees wordt namelijk niet bepaald door bloed, maar door het eiwit myoglobine. Het eiwit  zorgt voor het zuurstoftransport in de spieren zodat ze een inspanning kunnen leveren. De combinatie van myoglobine en zuurstof zorgt voor de rode kleur. Hoe harder de spier werkt, des te donkerder wordt deze van kleur.

Type spiervezel

De kleur wordt ook bepaald door het type spiervezel. Er zijn 2 types: de trage (type 1) en snelle spieren (type 2). Rundvlees bevat verhoudingsgewijs veel type 1 spieren. Deze spieren kunnen lang gebruikt worden en intensief. Daarom zijn ze ook dieper rood van kleur. Koeien kunnen ook lang staan, ze kunnen afstanden afleggen en zwaar werk verzetten als dat moet. Schapen, paarden en varkens hebben ook veel trage spieren.

Kalkoenen en kippen hebben meer type 2 spieren. De beweging zit in hun poten. Daarom is kippenvlees licht van kleur. De kippenborst wordt nauwelijks gebruikt voor inspanning. De spieren in de kippenpoot is rond het gedeelte dat intensiever gebruikt wordt ook donkerder van kleur.

Hoe jonger, hoe lichter

Kalfsvlees is weer lichter van kleur omdat het kalf nog weinig myoglobine aanmaakt. Lamsvlees bevat weer relatief meer myoglobine, maar ook daarvoor geldt, hoe jonger het dier, hoe lichter de kleur. Varkensvlees is lichter van kleur, wat natuurlijk alles te maken heeft met de beweging van het dier.

Sulfiet

Vroeger werd er sulfiet gebruikt om het vlees mooi rood te kleuren, maar dit is verboden. Dat wil niet zeggen dat het niet gebruikt wordt, maar in principe mag het niet. Sulfiet kan allergische reacties veroorzaken. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) voert controles uit om het gebruik volledig terug te dringen.

rauw vlees
Lees ook: Zo voorkomt u een voedselinfectie door rauw vlees en vis

Bewaren

Vlees dat langere tijd wordt blootgesteld aan zuurstof kleurt dieprood. Dat is bijvoorbeeld de reden dat gehakt er aan de buitenkant roder uitziet dan wat eronder ligt. Bij een te lange blootstelling verandert het niet alleen van kleur, bruinrood, maar ook van smaak. Rund- en lamsvlees bewaart u het beste in de koelkast, maximaal een dag of 4. Varkensvlees bewaart u ook in de koelkast, maar dient u het beste wel binnen 2 dagen op te eten. Dat geldt ook voor kippenvlees.

(Bron: 24Kitchen, NVWA, Vlees.nl, Voedingscentrum)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.