Naar cookieinstellingen
Voorgerecht hoofdgerecht nagerecht 3-gangenmenu

Hoe zit het? Voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht, hoe is het 3-gangenmenu in die volgorde ontstaan?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht, hoe is het 3-gangenmenu in die volgorde ontstaan?

Waarom worden de gangen 1 voor 1 geserveerd?

Of het nu thuis of in een restaurant is, een klassiek 3-gangenmenu bestaat uit een voor-, hoofd- en nagerecht. Tenminste, dat is heden ten dage zo. In vroegere tijden bestaan diners nog uit veel meer gangen, die bovendien allemaal tegelijk op tafel komen. “En je greep maar waar je zin in had. Als je erbij kon”, vertelt culinair historica Lizet Kruyff in de podcast Alledaagse Vragen (BNNVARA). “Op een gegeven moment kwam men erachter dat alles op de helft koud was en niet iedereen kon alles pakken.”

Op zijn Frans of op zijn Russisch?

Het opdelen van een diner in 3 of meerdere gangen wordt ook wel ‘service à la russe’ genoemd, oftewel serveren op zijn Russisch. Want deze Europese traditie heeft volgens verschillende geschiedenisboeken een Franse oorsprong, met dank aan een Rus op Franse bodem. Historische Franse bronnen wijzen naar Alexander Kurakin, tussen 1808 en 1812 Russisch ambassadeur in Frankrijk, als grondlegger van deze serveermethode.

Op dat moment is het ook in Frankrijk vaak nog gebruikelijk om alle gerechten tegelijkertijd te serveren. Maar de Russische ambassadeur laat zijn Franse eetgasten zien dat het ook anders kan. Zij krijgen een kleiner aantal gerechten, die in een vaste volgorde geserveerd worden. De gasten lopen niet het risico dat hun eten al is afgekoeld, voordat ze er eenmaal hun tanden in kunnen zetten.

Peulvruchten
Lees ook: Emina Zorlak: ‘Vroeger at men slimmer, laten we daarvan leren!

Deze Kurakin is overigens niet de enige die op dit idee is gekomen. Want een andere ontwikkeling in het Frankrijk van eind 18e eeuw, begin 19e eeuw is de opkomst van restaurants zoals we die nu kennen. De ruimte in deze eetgelegenheden is vaak beperkt. Dus het gang voor gang opdienen van de gerechten is praktischer en goedkoper dan alles tegelijk serveren. Bovendien betalen gasten hun eigen rekening, waardoor elke gast logischerwijs afzonderlijke gerechten mag bestellen. Kurakin komt al in 1818 te overlijden en maakt zelf niet meer mee dat het 3-gangenmenu de standaard wordt in Europa, tot op de dag van vandaag.

Waarom soep als voorgerecht?

Overigens zijn er ook historische bronnen die nog veel verder teruggaan in de tijd. De middeleeuwse Perzische dichter Ziryâb zou het meergangendiner in de 9e eeuw al in Spanje geïntroduceerd hebben. Hoe dan ook, in de loop der eeuwen is deze volgorde volledig ingeburgerd, ook in Nederland. Maar waarom begint een traditioneel Nederlands 3-gangenmenu dan zo vaak met soep? Dat heeft dan weer te maken met de opkomst van de huishoudscholen in de 19e en 20e eeuw, betoogt Kruyff in Alledaagse Vragen. “Mensen moesten voldoende te eten krijgen, maar het moest ook betaalbaar zijn. En het moest voor iedereen een beetje lekker zijn.”

In die tijd hebben de meeste huishoudens de beschikking over slechts 2 gaspitten in de keuken. En huisvrouwen hebben bepaald geen onbeperkt budget. Hoe komt er dan toch een complete maaltijd, met alle goede voedingsstoffen, op tafel? “Stel dat je wat minder gangen wil hebben en het moet ook allemaal wat economischer. Dan kun je je voorstellen dat je zegt: soep vooraf, dan het hoofdgerecht en dan toe”, vervolgt Kruyff. De soep geldt dus als een bodem voor de hoofdmaaltijd, die traditiegetrouw bestaat uit aardappels, vlees en groente. Sluit af met een nagerecht voor de zuivel en u heeft uw benodigde voedingsstoffen binnen. Met dank aan 3 eenvoudige en niet al te dure gangen.

(Bron: Alledaagse Vragen, L’histoire à table, Les Carnets d’Igor, Canal Académies, The Guardian, Maarten Hell. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.