Hoe zit het? Moet u eten voor het invriezen altijd afdekken met een dekseltje?
Publicatiedatum: 22 juni 2021
Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: moet u eten voor het invriezen altijd afdekken met een dekseltje?
Langer bewaren
Te veel gekookt? Iets te enthousiast boodschappen gedaan of krijgt u dat laatste restje uit die ene verpakking écht niet meer op? In dit soort situaties is de vriezer uw beste vriend. Hierin kunt u eten ver na de houdbaarheidsdatum op de verpakking bewaren. Om de maximale bewaarduur te bereiken is het wel van belang dat u het goed invriest. Dat houdt in dat u warm eten eerst moet laten afkoelen voordat u het in de vriezer zet en dat u het afgesloten moet bewaren. Afdekken is niet alleen hygiënisch, maar voorkomt ook uitdroging.
Kan folie ook?
Speciale, afsluitbare bewaarbakjes zijn ideaal voor in de vriezer, net als diepvrieszakken. Maar wat als u een dekseltje van een bakje kwijt bent of geen bakjes of diepvrieszakken heeft? Kunt u dan ook vershoud- of zilverfolie gebruiken om het eten in te verpakken of het bakje mee af te dekken? Wij leggen onze vraag neer bij het Voedingscentrum. Hun expert op dit gebied geeft aan dat vershoud- of zilverfolie in principe prima gebruikt kan worden in de vriezer, maar dat aluminiumfolie niet altijd ideaal is.
Er wordt ons verteld dat u dit soort folie beter niet kunt gebruiken om heel zure of zoute producten in te verpakken of af te dekken. “Zout en zuur in producten kunnen ervoor zorgen dat het aluminium oplost en vervolgens in het eten terecht komt.” Dat dit niet gezond is, laat zich raden. Zoute haring kan dit bijvoorbeeld veroorzaken, maar ook tomatenpurree of klaargemaakte rabarber.
Niet bestand tegen bevriezing
Naast dat zilverfolie stoffen kan afgeven die u niet in uw eten wilt, heeft dit materiaal volgens de Amerikaanse evenknie van het Voedingscentrum, de NCHFP, nog een nadeel. De organisatie schrijft op de eigen website dat aluminiumfolie maar beperkt bestand is tegen bevriezing.
Als iets bevriest, kan het gaan uitzetten, waardoor de vaak dunne zilverfolie kan breken. Als iets nog niet helemaal bevroren is kan het daarom gaan lekken. De NCHFP is van mening dat normale vershoudfolie iets beter bestand is tegen bevriezing dan aluminiumfolie, maar het gebruik van dit stukje plastic wordt niet toegejuicht. De kans op lekken is – net als bij zilverfolie-, vrij groot als u iets verpakt in vershoudfolie. Een bakje ermee afdichten kan wel, mits u ervoor zorgt dat er geen kieren meer zijn. Als dit wel zo is, kan het product uitdrogen.
Broodzakjes en plastic tassen
Naast vershoud- en zilverfolie gebruiken sommige mensen ook boterhamzakjes voor het invriezen. Dat is geen goed idee, meent het NCHFP. Dit soort zakjes zijn te dun en breken daardoor tijdens het bevriezingsproces.
Invriezen in ‘gewone’ plastic zakken, waar u bijvoorbeeld ook boodschappen in vervoert, is mogelijk een nog slechter plan. Dit soort tassen kunnen niet tegen te lage temperaturen en zullen daardoor breken. Bovendien kan ook de drukinkt loslaten en zo in het eten terecht komen.
(Bron: Voedingscentrum, NCHFP, Healthline, archief)