Hoe vaak kunt u een theezakje hergebruiken?
Publicatiedatum: 29 december 2020
Thee is bij veel mensen een geliefd drankje, dat ook nog eens gemakkelijk en relatief goedkoop te maken is. Zeker wanneer u een theezakje hergebruikt. Maar is het eigenlijk wel gezond om een theezakje meer dan 1 keer te gebruiken en hoeveel keer kunt u het zakje dan hergebruiken?
Besparen
Op veel theezakjes staat dat deze goed zijn voor 1 kop thee, maar gooit u uw theezakje niet na 1 keer gebruiken al weg? Dan bent u niet alleen, veel mensen gebruiken een theezakje vaker dan 1 keer om een beetje te besparen.
Ongezond?
Volgens sommigen is het niet gezond om een theezakje meerdere keren te gebruiken, omdat een gebruikt zakje teveel bacteriën zou bevatten. Volgens Patricia Schutte van het Voedingscentrum zijn theezakjes echter nauwelijks gevoelig voor bacteriën. Aan website Gezondheidsnet vertelt zij dat de enkele extra bacteriën die wel op een gebruikt theezakje zitten zullen doodgaan wanneer u er kokend water overheen giet. Thee-expert Amanda Yiu geeft nog een extra tip om theezakjes langer mee te laten gaan: “U kunt een theezakje meer dan 1 keer gebruiken. Dan moet u het wel bewaren in een bakje met een deksel erop, om oxidatie te voorkomen. Dat verandert namelijk de smaak,” legt Yiu uit aan Libelle.nl. Wel zit er een beperkte houdbaarheid aan gebruikte theezakjes, deze moet u binnen enkele uren hergebruiken, daarna zitten er namelijk wel bacteriën op.
Smaak
Er zitten dus geen gezondheidsnadelen aan het hergebruiken van een theezakje, maar hoe zit het met de smaak, blijft die bij een 2e of 3e gebruik nog wel lekker? Ook qua smaak kan het hergebruiken van een theezakje vaak prima, maar zoals u zelf misschien al weleens heeft gemerkt, is een hergebruikt theezakje vaak wel wat minder sterk dan een nieuw zakje. Maar door het zakje gewoonweg wat langer in de thee te laten hangen, krijgt u uiteindelijk (bijna) dezelfde sterkte. Wel kunt u een theezakje niet oneindig blijven gebruiken, op een gegeven moment komt er namelijk niet echt meer smaak vanaf. Hoe vaak u een theezakje kunt gebruiken verschilt per zakje, maar zal vaak rond de 2 á 3 keer liggen.
(Bron: Libelle.nl, Gezondheidsnet, Cosmopolitan.nl, Startpagina.nl)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Goede morgen, wij gebruiken een zakje 2x omdat wij sterke thee niet lekker vinden. De 2e keer blijft het er inderdaad wat langer inhangen totdat de voor ons juiste kleur is bereikt. Ik ben er 86 mee geworden dus ik vermoed dat het bacteriën verhaal meer een verhaal is om omzet te genereren dan om gezondheidsredenen.
Thee uit/van een theezakje lijkt mij helemaal niet zo gezond.
Je drinkt dan microplastics.
Om theezakjespapier te maken gebruikt men plastic.
Het zakje na afloop bij de compost doen lijkt mij ook geen goede zaak.
Dat verhaal van droppie is natuurlijk overdreven, maar ik gebruik alleen 2 gram theezakjes zonder draad en nietje of andere bevestigingen.
Het glas thee wordt dan niet te sterk en het zakje kan worden weggegooid en je komt dan ook niet op het idee het opnieuw te gebruiken.
In het materiaal van veel theezakjes is inderdaad een deel kunststof verwerkt. (Vooral in de pyramide-vormige zakjes). Dus theezakjes graag bij het restafval en niet in de groene container. Maar er is hoop! De overheid is in gesprek met de theefproducenten om op korte termijn alle theezakjes van biologisch afbreekbaar materiaal te gaan maken. Als iedereen meewerkt 🙂 zou dat met een jaar een feit moeten zijn… Dus tot die tijd theezakjes bij het restafval.
Ben nog nooit op het idee gekomen de zakjes in de groene container te doen, die gaan al sinds minstens 25 jaar bij het restafval.
Ik drink dagelijks groene thee. Niet uit met een zakje gezet maar losse thee die we laten trekken in een zeefje. Omdat ik chronisch ziek ben is het belangrijk dat ik veel drink dus we zetten ’s morgens altijd een thermoskan thee. Daar heb je maar heel weinig thee voor nodig en het blijft lekker. Geen zakjes die rommel en vlekken geven dus.
Gebruik een theezakje slechts 1 keer maar dan wel in een thermoskan van ca 6 kopjes. Zakje er in hangen 10 tot 15 min laten trekken en je hebt 6 keer een gelijkmatig lekker kopje thee. Als je van het Thee zakje het nietje en touwtje verwijderd kun je het in de tuin schoffelen, scheelt je weer onkruid wieden.
Hallo beste mensen,
Voor hergebruik van theezakjes metstandaard vorm gaan ze bij mij de diepvries in.
In het voorjaar neem ik ze eruit, laat ze ontdooien, maak er een sneetje in, doe er groente of bloemenzaadjes in en laat ze daarin kiemen boven de convectorputten van de CV. Als de plantjes eenmaal voldoende sterk zijn, gaan ze de tuinkas in of bij vooruitzicht van goed weer de tuin in. Dit voorkomt beschadiging van de wortels.
Koffiedik en theeblaadjes van losse thee gaan rechtstreeks op de aarde in de tuin. Is uitstekend compost. Het gaat hierbij om ca. 25 kg per jaar.
Ik gebruik nauwelijks theezakjes, alleen losse thee, kun je je hoeveelheid aanpassen, en… ook veel meer smaak!
en de evt. theezakjes gooi ik bij mijn planten in de tuin, ook de bladeren van de losse thee, goede compost.
Ik gebruik meestal de dubbele theezakjes van o.a. Pickwick. Die knip ik door, zodat ik 2 zakjes heb. Zo doe je wat langer met een doosje thee, is goedkoper en je hebt een verse kop thee!
ik gebruik mijn theezakje inderdaad een paar keer, daarna laat ik ze drogen en gooi ze in de tuin. Dat is goed voor de aarde en extra voeding voor de planten. Soms knip ik het draadje eraf maar soms ook niet. Het verteert toch wel.
Als ik zin heb knip ik ze open en gooi dan theeblaadjes zo op de aarde. en gooi het zakje in in de grijze kliko.