ontdooien

Hoe ontdooit u eten zo hygiënisch mogelijk?

Wilt u de komende dagen kliekjes van het kerstdiner opeten? Of ander eten dat nog in uw vriezer ligt? Dan is het handig om te weten hoe zo hygiënisch mogelijk ontdooit. Een aantal tips. 

Vlees

Vlees dat uit de vriezer komt heeft wat tijd nodig om te ontdooien. Dit kan zomaar 24 uur duren. Het is verstandig om het vlees in de verpakking te laten waarin u het ook heeft ingevroren en vervolgens op een afgesloten schaal of bord te leggen.  Zet dit bord of de schaal onderin de koelkast, zodat de vleessappen niet kunnen lekken op andere etenswaren. Dat is niet hygiënisch.

Kleine stukken vlees kunt u volgens de mensen achter de website vlees.nl, een initiatief van de Nederlandse vleesverwerkingsindustrie, in de magnetron ontdooien. Toch zijn de magnetron en vlees geen ideale combinatie. “Ontdooien in een magnetron gaat snel maar heeft invloed op de kwaliteit van het vlees. De kwaliteit blijft het beste als je vlees op de traditionele manier laat ontdooien in de koelkast”, valt hier te lezen.

ontdooien

Grote stukken vlees kunt u beter niet ontdooien in de magnetron. De binnenkant blijft vermoedelijk bevroren, terwijl de buitenkant gaart.

Vlees uit de koelkast halen om het te laten ontdooien is niet zo’n goed idee. Bacteriën en andere ziekmakers hebben dan meer kans om zich te vermenigvuldigen.

Vis

Wie vis op de juiste manier wil ontdooien heeft ook geduld nodig. Bevroren vis heeft vaak een paar uur nodig voordat het klaar is voor de pan. Let er hierbij ook goed op dat u de vis op een afgesloten bord of schaal legt, zodat het vocht niet op ander eten kan lekken.

Als u bent vergeten de vis op tijd uit de vriezer te halen, dan kunt u volgens eetwebsite 24Kitchen een aantal dingen doen. U kunt de vis bijvoorbeeld in een pan met koud water doen. Verpak de vis uiteraard wel eerst in een plastic (diepvries)zak voordat u dit doet. Ook kunt u ervoor kiezen om de magnetron te gebruiken voor het ontdooien, maar net als bij vlees kan dit de kwaliteit wel beïnvloeden.

invriezen
Lees ook: Feiten en fabels over het invriezen van eten

Groente

Groente zo hygiënisch mogelijk ontdooien doet u ook in de koelkast. Ook hiervoor kunt u een afgesloten schaal of bord gebruiken dat u onderin de koelkast zet.

Meestal bevat ingevroren groente veel vocht, waardoor het extra belangrijk is om het in de koelkast te laten ontdooien. In het vrieswater dat vrijkomt bij het ontdooien kunnen bacteriën zich heel gemakkelijk vermenigvuldigen bij de juiste temperatuur. Diepvriesgroente die u in de supermarkt kunt kopen hoeft uiteraard niet ontdooit te worden voor gebruik.

Vleesvervangers

Liggen er vleesvervangers in uw koelkast? Die kunt u ook het best laten ontdooien in de koelkast voordat u ze in de pan doet.

Hoe lang kunt u het bewaren?

Eventueel ingevroren kerstkliekjes liggen vermoedelijk nog niet zo lang in uw vriezer, maar wat als u hier etenswaren vindt die er al een tijd liggen? Probeer dan na te gaan hoe lang het al in bevroren toestand verkeert. U kunt veel producten een lange tijd goed houden in de vriezer, maar de houdbaarheid is niet oneindig. De bewaarwijzer van het Voedingscentrum vertelt u of het nog veilig is om het te eten.

(Bron: Voedingscentrum, vlees.nl, 24Kitchen, archief)

Geef een reactie

Reactie

    Carla123 says:

    Goedemiddag, er is nog een manier om te ontdooien. Als het vlees of de vis is geseald, dus vacuüm verpakt dan in een grote bak met koud water leggen. Binnen een uur is het vlees of vis ontdooid.