Hoe kookt u water het slimst?
Publicatiedatum: 3 juni 2020
Water koken doen we elke dag. Is het niet voor een kop thee te zetten, dan wel om de aardappels, spaghetti een ei, groenten of rijst in te koken. Maar wat is nou de beste manier? Eerst koken in de waterkoker of direct een pan koud water op het vuur aan de kook brengen?
Kookpunt
Water kookt bij 100 graden Celsius. Maar om het aan de kook te krijgen, zijn er meerdere factoren die daar een rol in spelen. Zo heeft bijvoorbeeld ook de luchtdruk een rol. Wat niets uitmaakt is hoe u het opwarmt om tot het kookpunt te komen. Want of u het water in een waterkoker kookt of in een pan, het kookt altijd bij 100 graden. Het is eenvoudig te zien of het kookt of niet, want dat ontstaan er luchtbelletjes (belletjes met stoom). Dus als het borrelt is het gekookt.
Doe de deksel erop
Nu is de vraag wat beter is, water koken in een waterkoker of een pannetje. En met beter bedoelen we sneller en lager in de kosten. Want stroom of gas kost immers geld. Eén ding is al goed om te doen, als u water kookt in de waterkoker, zorg dan dat de deksel goed dichtzit. Dit geldt in feite ook voor water koken in een pan. Zorg dat de deksel erop zit. Want alleen dan komt het water sneller aan de kook. Door de deksel erop te houden blijft de stoom in de ketel of pan. Hierdoor blijft de energie in de pan en komt het water sneller tot een kookpunt.
Waterkoker
Gebruikt u een waterkoker? Dan is het afhankelijk van het aantal watt en de hoeveelheid water die erin zit. Hoe meer watt, hoe sneller het kookt. Daarentegen ligt het verbruik van de waterkoker met meer wattage ook hoger, dus kost het meer om een kopje thee te zetten, zowel in energie als geld. Het is daarom goed om te kijken hoeveel water u er in doet. Een kleinere hoeveelheid is sneller aan de kook. Kijk wel uit dat u niet te weinig water in de waterkoker doet. Dan kan het verwarmingselement verbranden doordat hij ‘droogkookt. Dan is er nog een verschil en dat is de koker waar u het verwarmingselement van ziet zitten of die verstopt zit in de behuizing. De eerste verwarmt het water het snelst.
Koken op gas
Wie de pan of de fluitketel op het vuur zet en geld wil besparen kan het beste water koken op inductie. Bij water verwarmen op een gaspit gaat veel energie, gas, verloren langs de pan. Het kost dus ook meer energie om water te verwarmen op gas dan in de waterkoker. Daarnaast is er nog een nadeel van gas en dat is dat het niet vanzelf afslaat. U moet zelf de knop terugdraaien. Daarbij gaat vaak veel gas onnodig verloren.
Inductie
Wilt u toch water verwarmen op het fornuis, kies dan voor inductie. Inductie is een soort wisselstroom die heel direct de bron verhit. Dat heeft onder ander te maken met de materialen die in de bodem van de pan zitten, die reageren op de stroom die wordt geleverd en komen direct in actie. Daarbij gaat niets verloren via de zijkant en wordt de bron direct verwarmd. Dit is dus nog efficiënter dan een waterkoker. En veel inductiekookplaten hebben ook nog een power-pit en daarop is het water razendsnel tot het kookpunt gebracht.
Niet te veel ineens
Misschien wel het belangrijkste aan slim water koken, is niet te veel ineens. Want met een dubbele hoeveelheid, moet de bron ook 2 keer zo hard werken. Pak dus alleen wat u nodig heeft, dat scheelt tijd en energie. Gebruik hier eventueel de maatstreepjes op de waterkoker voor of meet het af voor u het in de pan doet. En kook bij voorkeur water niet nog een keer. Bij het opnieuw koken kunnen stoffen vrij komen die schadelijk kunnen zijn.
Lees ook: De waterkoker 2 keer aanzetten is een slecht idee, Kraanwater drinken op vakantie, hoe veilig is dat?
(Bron: Quest/WikiHow/Vitens/archief)