Naar cookieinstellingen

Hoe gezond zijn deze verschillende rijstsoorten?

Witte rijst en zilvervliesrijst zijn bekende rijstsoorten. Maar kent u ook rode rijst of zwarte rijst? En van die kleuren bestaan er net als van gewone rijst veel soorten. Wat zijn de verschillen tussen deze rijstsoorten? En wat zijn de voedingswaarden hiervan?

Zilvervliesrijst

Zilvervliesrijst wordt ook wel bruine of volkoren rijst genoemd. Het is rijk aan vezels, waardoor het een positief effect heeft op de darmwerking. Bovendien bevat zilvervliesrijst belangrijke voedingsstoffen zoals koolhydraten, eiwitten, vitamine B en mineralen als fosfor en kalium. Zilvervliesrijst is een volkoren product. Volkoren producten kunnen het risico op bepaalde hartziekten en diabetes type 2 verlagen. Het Voedingscentrum adviseert daarom dat als rijst deel uitmaakt van uw dieet, u dit beter kunt vervangen door zilvervliesrijst.

Minder koolhydraten

Wie koolhydraatarm moet of wil eten, kan het beste zilvervliesrijst op het menu zetten. Zilvervliesrijst heeft namelijk niet zoveel invloed op uw bloedsuikerspiegel, ook wel glycemische index genoemd. Een hoge score op de glycemische index, 70 of hoger, betekent dat het product zorgt voor een snelle stijging van uw bloedsuiker. Een lage score, van 55 of lager, betekent dat het product voor een langzame en geleidelijke stijging van uw bloedsuiker zorgt. Zo heeft zilvervliesrijst een glycemische index van 50, tegenover een index van 77 van witte rijst. Belangrijk om te vermelden is dat koolhydraten niet hetzelfde zijn als gluten. Zilvervliesrijst is een volkoren product dat koolhydraten bevat, maar is dus wel glutenvrij.

Witte rijst

Alle witte rijst begint als zilvervliesrijst. Het verschil tussen zilvervliesrijst en witte rijst zit in het verwijderen van het ‘kaf’. Dit is de oneetbare schil die om de rijstkorrel zit. Bij zilvervliesrijst wordt alleen het kaf verwijderd, terwijl bij witte rijst het kaf, het vlies en de kiemen worden verwijderd. Hierdoor is witte rijst langer houdbaar, maar gaan veel waardevolle voedingsstoffen verloren. In het vlies en kiemen zitten namelijk veel vezels. Toch is witte rijst niet per se slechter voor uw gezondheid. Zo zitten er geen antinutriënten in witte rijst. Dit zijn plantengifstoffen die ervoor zorgen dat uw lichaam bepaalde voedingsstoffen minder goed opneemt. Ook bevat witte rijst minder arseen. Arseen is een giftig metaal dat voornamelijk door milieuvervuiling in voedingsmiddelen terecht kan komen. Planten zoals rijst nemen arseen op uit de bodem en het water. Een langdurig te hoge inname van arseen kan schadelijk zijn voor uw gezondheid. Overigens krijgt u door het eten van rijst een minimale hoeveelheid binnen. Het Voedingscentrum raadt aan om de rijst eerst te wassen en in ruim water te koken.

rijst wassen
Lees ook: Moet u rijst wel of niet wassen voor het koken?

Rode rijst

Naast zilvervliesrijst en witte rijst bestaan er ook andere kleuren rijst. Rode rijst, ook wel ‘angkak’ en rode gist rijst genoemd, wordt gemaakt door witte rijst te laten fermenteren met het gist Monascus purpureus. Hierdoor krijgen de rijstkorrels een donkerrode kleur. Rode rijst wordt in Nederland vooral als voedingssupplement gebruikt. Het kan een positieve invloed hebben op het hart en cholesterol. In rode rijst zit namelijk monacoline K, een natuurlijk statine. Statines zijn cholesterolverlagende medicijnen. Hierbij is wel de volgende kanttekening: sommige mensen krijgen bij het innemen van statines ongewenste bijwerkingen zoals spierpijn, maag- en darmklachten. Daarnaast kunnen kinderen jonger dan 18 jaar en volwassenen ouder dan 70 jaar rode gist rijst supplementen beter niet slikken, aldus het Voedingscentrum. In de Aziatische keuken wordt rode rijst gewoonlijk gebruikt om visschotels, sojabereidingen en sauzen op smaak te brengen.

Zwarte rijst

Zwarte rijst heeft zijn speciale kleur te danken aan ‘anthocyanen’. Deze kleurstof is ook terug te vinden in rode kool en herfstbladeren en zorgt voor een paars-zwarte kleur. Er zijn verschillende soorten zwarte rijst. Thaise zwarte jasmijnrijst, Indonesische en Chinese zwarte rijst, maar ook de paarse rijstsoorten zijn een varianten van zwarte rijst. Net zoals zilvervliesrijst is zwarte rijst volkoren en bevat het meer vezels dan de witte variant. Daarnaast is zwarte rijst rijk aan ijzer, vitamine E en antioxidanten. Zwarte rijst wordt dankzij de hoeveelheid zetmeel kleverig na het koken. Hierdoor wordt het veelal in desserts zoals rijstpudding gebruikt. Ook in een salade, gekookt of geroerbakt kan zwarte rijst een prima vervanger zijn voor andere rijstsoorten.

(Bron: Voedingscentrum, Gezond Eten, Gezondheidsnet, Culy. Foto: Shutterstock.)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.