Naar cookieinstellingen

Goed voor de dag in een sterrenrestaurant?

7 restaurants in Nederland zijn bekroond met een Michelinster. De nieuwkomers zitten onder andere in Ermelo, Rotterdam en Winterswijk. In totaal telt ons land 107 eetgelegenheden die bekroond zijn met dé eretitel op culinair gebied.

45 jaar aan top

Vandaag werden de winnaars bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse sterrengala van Michelin in Amsterdam. De Liberije in Zwolle en De Leest in Vaassen doen het als driesterrenrestaurants nog altijd het beste. Onder de andere sterrenrestaurants is er één uitblinker die zijn vak al jaren goed beoefent. De Kromme Dissel in Heelsum is namelijk de enige in Nederland die al 45 jaar onafgebroken een ster bezit.

Etiquette

Van de 107 etablissementen tellen we 2 driesterrenrestaurants, 20 tweesterrenrestaurants en 85 eensterrenrestaurants. Heeft u de smaak te pakken? Of bent u juist benieuwd naar deze sterrensmaak? Dan kunt u eens een gokje wagen in een van de door Michelin geselecteerde restaurants. Maar wat zijn nu eigenlijk de etiquette voor zo’n restaurant?

Goede voorbereiding
Bekijk van te voren de kaart. Veel restaurants hebben hun menu en wijnkaart op de website staan. Maak hier dan ook gebruik van zodat u tijdens het bestellen niet eindeloos veel vragen hoeft te stellen. U kunt zich verdiepen in het menu en misschien steekt u er ook nog wat van op!

Op chique
Bij een bezoekje aan een sterrenrestaurant komt u toch anders voor de dag dan bij een lokale pizzeria. U gaat in stijl eten, dan mag u zich ook chique kleden. U denkt misschien dat het wat overdreven is, maar zodra u in het restaurant zit te eten en u ziet om u heen dezelfde soort geklede mensen, bent u blij dat u toch voor de nette blouse bent gegaan in plaats van de alledaagse pullover.

Aankomst
Zorg dat u op tijd bent en houd er rekening mee dat uw jas zal worden aangenomen, eveneens uw handschoenen en paraplu. Voor vrouwen: tassen mogen niet op tafel. Kies daarom voor een klein, elegant exemplaar dat u makkelijk aan de stoel kunt hangen of op de grond kunt zetten, zodat niemand er last van heeft. Bij het plaatsen van de gasten zal de ober hoogstwaarschijnlijk ook uw stoel aanschuiven en in sommige gevallen het servet op uw schoot leggen. Tijdens het eten laat u het servet gewoon op uw schoot liggen. Omhangen wordt niet op prijs gesteld. Pak alleen uw servet op als u tijdens of na het eten uw mond wilt schoonvegen.

Aan tafel
Ook aan het eten van brood zitten regels verbonden. Aangezien er meestal meerdere schaaltjes brood op tafel staan, begint u altijd met het brood dat links van u staat. Ook breekt u brood met uw handen en snijdt u het niet met een mes. Die is bedoeld voor de boter. Het uitserveren van eten gebeurt ook volgens een vast stramien. Eten komt van links en drank van rechts, met soep als uitzondering, die komt ook van rechts.

Tafeldekking
De tafel is meestal gedekt met 5 glazen, die rechts boven de messen staan. Eerst gebruikt u het sherry- of aperitiefglas, meestal vooraan de rij. Vervolgens het witte wijnglas dat naast het aperitiefglas staat. Daarna het rode wijnglas. Deze staat achter het witte wijnglas en is groter. Dan nog het waterglas en tot slot het champagneglas voor bij het dessert. De regel van buiten naar binnen werken moet u onthouden voor het bestek, met vorken links en messen rechts. Zolang u dat onthoudt, kan er niet veel misgaan. De soeplepel ligt naast de messen. De dessertlepel-/vork liggen als uitzondering bovenaan het bord. Als u klaar bent met eten legt u uw mes en vork naast elkaar neer op 10 voor 4 (denkbeeldige klok), waarbij de uiteindes van het bestek naar de 10 wijzen. Als u even een eetpauze neemt, legt u het bestek kruislings over elkaar neer.

Afronding
Ga alleen van tafel als u niet anders kunt door uzelf even te excuseren, maar het meest ideale is om gewoon te blijven zitten tijdens het diner. De rekening wenkt of roept u niet in een sterrenrestaurant. In plaats daarvan maakt u een klein gebaar naar de ober toe. Licht bijvoorbeeld uw wenkbrauw op tijdens oogcontact en zeg dat u wilt afrekenen. Tenslotte de fooi, die bestaat uit minimaal 10 procent van de rekening.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Reactie

    Leora says:

    Klinkt hier en daar toch wel wat archaïsch. Maar dat past wel bij Max 🙂

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.