Hete bliksem met Bossche Beuling van Janny van der Heijden
Publicatiedatum: 24 september 2018
Hete bliksem is een lekker ouderwets stamppotje met appel en ui. Het stamppotje dankt zijn naam waarschijnlijk aan het feit dat de appel veel (kokend) vocht vasthouden waardoor u makkelijk uw mond verbrandt. Gebruik 1 soort (enigszins zure) appels of bijvoorbeeld een helft zure en een helft zoete appels. Ook lekker als ovenschotel, bestrooi de hete bliksem daarvoor met wat paneermeel, leg hier en daar een flinter boter en laat een mooi korstje krijgen in de hete oven. Blauwe bliksem is overigens ongeveer dezelfde stamppot, maar dan bereid met (stoof)peren.
Ingrediënten:
- 1, 5 kg aardappels, in stukken
- 1 kilo appels, in partjes
- 2-3 flinke uien, gesnipperd
- zout
- 1 eetlepel mosterd
- peper
- boter om te bakken
- 1 Bossche Beuling
Bereidingswijze:
Breng aardappelen, appels en uisnippers in water met zout aan de kook en laat alles in ca. 20 minuten gaar worden. Snijd intussen de worst in plakken en bak deze in een koekenpan krokant . Giet de gare aardappelen met appels af (pas op voor spatten) en stamp alles met een pureestamper door elkaar. Breng pittig op smaak met peper en mosterd. Geef de gebakken plakken worst bij de stamppot.
Variant: gebruik in plaats van Bossche beuling gebakken bloedworst bij de stamppot. Ook lekker om de mosterd te vervangen door mierikswortel
(Bron: Janny van der Heijden)