Naar cookieinstellingen
Geroosterde paprika, bonen en olijven met harissatechina, als onderdeel van het Villa VdB kerstmenu 2024.

Het voorgerecht van het Villa VdB Kerstmenu van Jigal Krant

Jigal Krant maakt het voorgerecht van het 3-gangen kerstmenu van radioprogramma Villa VdB. Hij maakt verschillende kleine hapjes, ook wel mezze genoemd. Een bietencarpaccio, taboelé met cranberry’s en walnoten, Oosterse shoarma van aubergine en oesterzwammen én geroosterde paprika, bonen en olijven met harissatechina.

Bietencarpaccio

Ingrediënten:

  • 6 middelgrote bieten
  • 2 eetlepels geraspte verse mierikswortel
  • 5 eetlepels crème fraîche
  • grof zout
  • extra vergine olijfolie

Bereiding bietencarpaccio

Zet de oven op de hoogste stand, liefst 250 graden. Wrijf de bietjes in met olijfolie en bak onafgedekt 2 uur in de oven totdat de schil volledig is verkoold. Keer de bietjes halverwege om.

Pureer met de staafmixer de geraspte mierikswortel en de crème fraîche tot een gladde room.

Laat de bieten afkoelen. Peuter de verkoolde schil eraf, maar niet te rigoureus zodat de plakjes een mooi donker randje houden. Snijd de bieten in flinterdunne plakjes (een mandoline doet wonderen!) Verdeel de bietencarpaccio over een schaal, bestrooi met grof zout en besprenkel met olijfolie. Serveer met de mierikswortelroom.

Taboelé met cranberry’s en walnoten

Ingrediënten:

  • 100 gram bulgur, middelgrove korrel
  • 75 gram walnoten, ongezouten
  • 2 lente-uitjes
  • 75 gram bladpeterselie, blaadjes en sappige steeltjes
  • 40 gram munt, alleen de blaadjes
  • 40 gram koriander, alleen de blaadjes
  • 100 gram gedroogde cranberry’s
  • sap van 1 citroen
  • extra vergine olijfolie
  • 2 theelepels dadelmelasse
  • 2 theelepels pul biber (een pepersoort)

Bereiding taboelé met cranberry’s en walnoten

Week de bulgur 10 minuten in heet water. Laat de beetgare bulgur uitlekken in een zeef. Rooster de walnoten in een droge koekenpan op middelhoog vuur licht goudbruin. Laat afkoelen en hak grof. Snijd de lenteui in ringetjes. Snijd de peterselie, muntblaadjes en korianderblaadjes fijn. Doe de bulgur, lenteui, kruiden, walnoten en cranberry’s in een kom. Breng vlak voor het serveren op smaak met het citroensap, een meer dan royale scheut olijfolie, de dadelmelasse, pul biber en een flinke snuf grof zout.

Oosterse shoarma van aubergine en oesterzwammen

Ingrediënten:

  • gedroogde porcini of shiitake
  • zonnebloemolie
  • 1 grote aubergine, in flinterdunne lucifers
  • 200 gram oesterzwammen, in dunne reepjes
  • 1 grote teen knoflook, geraspt
  • 2 theelepels ras el hanout
  • 2 theelepels milde paprikapuree
  • 1 theelepel harissa
  • 2 theelepels sojasaus
  • 2 theelepels ketjap
  • 3 eetlepels kokosmelk

Bereiding Oosterse shoarma van aubergine en oesterzwammen

Laat de gedroogde paddenstoelen verder uitdrogen in de oven, een half uur op 100 graden. Laat afkoelen, wrijf fijn in de vijzel en koester als ultieme umamibom in een jampotje. Verhit een flinke laag zonnebloemolie in een grote hapjespan. Bak de aubergine met een royale snuf zout op hoog vuur in 5 minuten goudbruin. Voeg de oesterzwammen toe. Schud de pan regelmatig. Als de paddenstoelen zijn geslonken, kunnen de ras el hanout, een halve theelepel paddenstoelenpoeder en de knoflook erbij. Voeg na 3 minuten de paprikapuree, harissa, sojasaus en ketjap toe en bak nog 5 minuten. Wees niet bang voor schroeiplekjes. Blus af met kokosmelk, draai het vuur laag en laat nog 5 minuten garen.

Geroosterde paprika, bonen en olijven met harissatechina

Ingrediënten:

  • 1 rode paprika
  • 0,5 partje ingelegde citroen
  • 8 groene pitloze olijven, in plakjes
  • 1 eetlepel rodewijnazijn
  • 1 eetlepel granaatappelmelasse
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 limabonen in blik (200 gram), uitgelekt
  • 1 lente-ui, in ringen
  • pluk bladpeterselie, fijngehakt
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel rozenharissa
  • 75 gram tahin
  • 1 teen knoflook, fijngeraspt
  • 1 eetlepel citroensap
  • pul biber

Bereiding geroosterde paprika, bonen en olijven met harissatechina

Rooster de paprika in de vlammen van het gasfornuis, op de barbecue of onder de ovengrill, totdat hij volledig is zwartgeblakerd. Laat afkoelen in een plastic zakje. Wrijf de geblakerde schil van de paprika en verwijder de zaden en zaadlijsten. Hak fijn, maar niet tot moes. Hak de ingelegde citroen ragfijn. Klop de wijnazijn, granaatappelmelasse en olijfolie tot een lobbige dressing. Breng op smaak met versgemalen peper en een zout. Laat de paprika, bonen, olijven en ingelegde citroen hierin marineren (minstens 30 minuten). Voeg de lenteui met het grootste gedeelte van de peterselie toe aan de marinade.

Klop de tomatenpuree, rozenharissa, tahin, knoflook, het citroensap en ongeveer 50 milliliter water met een garde tot een romige saus. Breng op smaak met een snuf zout en zo nodig extra citroensap. Verdeel de mousse over een schaal en schep de salade erbovenop. Garneer met de apart gehouden peterselie en een snuf pul biber.

Bekijk de andere 2 gangen van het Villa VdB Kerstmenu hier

Het hoofdgerecht

Het nagerecht

(Bron: Jigal Krant. Foto: Vincent van den Hoogen)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.