Naar cookieinstellingen
bestek

Het materiaal van bestek dat u gebruikt bij het eten kan de smaak beïnvloeden

Zilver, goud of roestvrijstaal (RVS), van welk materiaal is uw bestek gemaakt? Voor het dagelijks gebruik is roestvrijstaal de meest gangbare. Goud en zilver zijn duurdere materialen. Maar wist u dat het materiaal van het bestek waarmee u eten in uw mond stopt effect kan hebben op hoe het smaakt?

Onderzoek naar verschillende materialen en smaken

Dr. Zoe Laughlin is materiaalingenieur en heeft met haar multidisciplinaire onderzoeksclub Institute of Making in 2015 onderzoek gedaan naar verschillende materialen lepels, gecombineerd met verschillende smaken eten. Vrijwilligers wordt gevraagd om lege lepels van goud, zilver, staal, zink, koper, tin en chroom in hun mond te stoppen. De deelnemers schrijven hun smaakbeleving op. Daarna krijgen ze alle lepels nog een keer, maar dan met iets zoets, zuurs en zouts op de lepel. Zo kan Laughlin kijken welke lepel de smaak beïnvloed.

zilver-bestek

Zilver bestek

Wat blijkt? Zilver bestek is niet het lekkerste

Vaak wordt gedacht dat zilveren bestek het beste is om neer te leggen op een gedekte tafel. Het wordt wel het meest exclusieve bestekmateriaal genoemd. De glans geeft het een luxe uitstraling. Maar om ermee te eten, geeft het niet per se de lekkerste smaakbeleving. Het heeft een metalige smaak en dat combineert slecht zuren en sulfaat. Een ei eten met zilver bestek is bijvoorbeeld geen goed idee. Het smaakt niet lekker, maar er ontstaan ook zwarte vlekken vanwege het sulfaat wat zich mengt met zilver.

goud-bestek

Goud bestek

Welk bestek is dan wél lekker om van te eten?

Tast maar diep in de buidel, want gouden bestek komt als beste uit de test van Laughlin. Goud heeft namelijk bijna geen metalige nasmaak. Het reageert nauwelijks met andere stoffen. Dit geeft dus de puurste smaak van het eten. Maar dit is lang niet voor iedereen betaalbaar, dus gelukkig komt het alledaagse RVS op de 2e plaats.

RVS

Roestvrijstaal bestek

 

Lees ook: Eten met stokjes: dit is waarom het goed voor u is

Ook de kleur van het bestek heeft invloed op de smaak

Niet alleen het materiaalsoort bepaalt hoe we de smaak van iets beleven. Onderzoek van de universiteit van Oxford in 2013 laat zien dat ook de kleur van bestek kan meewegen. Het heeft vooral effect op of iets zoet of zout smaakt.

In het onderzoek krijgen ruim 100 deelnemers bij 3 experimenten kaas en yoghurt voorgeschoteld op verschillende soorten bestek. Hieruit blijkt dat een zware, plastic lepel voor een zoete smaak zorgt. Een blauwe plastic lepel zorgt voor een zoutere smaak. En kaas gegeten vanaf een mes wordt als zouter ervaren dan het te eten met een vork, lepel of kaasprikker.

(Bron: Culy, The Institute of Making, Vice, Foodlog, Expertisecentrum Voedingsmiddelenindustrie, Flavourjournal, Margriet, Willem-Wever. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.