Naar cookieinstellingen
Rabarber, stengels en in stukken gesneden.

Het is weer tijd voor rabarber

In de maand mei is rabarber het lekkerst om te eten, voor wie ervan houdt tenminste. Het is er een in de categorie: u houdt ervan of totaal niet. Gezond is het in ieder geval.

Hoe later, hoe zuurder

Rabarber is verkrijgbaar van maart tot en met augustus. Het seizoen is door nieuwe technieken wat verlengd. Maar de maand mei is wel de beste maand om het te eten. Hoe later in het seizoen, hoe zuurder de groente wordt. Dat komt doordat er oxaalzuur in rabarber zit. Dit zit voornamelijk in de bladeren en aan het einde van het seizoen trekt dit ook de stengels in. De bladeren zijn trouwens niet eetbaar.

De kleur geeft aan hoe de rabarber smaakt

Rabarber heeft een rood-groene kleur. Volgens culinair journalist Emina Zorlak speelt de verhouding van die kleuren een belangrijke rol in de smaak. Hoe roder de stengel is, hoe zoeter en hoe groener, hoe zuurder. Het groene geeft dus niet aan dat de groente niet rijp is, zoals bij paprika’s bijvoorbeeld wel.

Is rabarber fruit of toch groente?

We noemden rabarber net al even groente, want dat is het ook. Maar toch wordt vaak gedacht dat het fruit is. Dit omdat het regelmatig verwerkt wordt in zoete gerechten, zoals een compote of taart. Meer over de oorsprong is te lezen in een eerder artikel. Rabarber is familie van de bleekselderij. Helemaal wanneer het in plakjes wordt gesneden is de overeenkomst goed zichtbaar.

Bleekselderij, stengels en in stukjes gesneden.Bleekselderij

Gezonde groente

Naast het oxaalzuur wat minder goed voor ons is, zitten er meer dan genoeg gezonde onderdelen in rabarber. De vezels die erin zitten zorgen voor een goede spijsvertering. Verder zitten ver veel mineralen zoals calcium, kalium en mangaan in. En er zijn meer gezondheidsvoordelen.

Koken en bakken met rabarber

Rabarber kan goed verwerkt worden in verschillende baksels. Denk aan een tarte tartin, een rabarbertaart of deeghapjes met rabarbervulling. Heel Holland Bakt heeft de recepten hiervan op een rij gezet. Sandra Ysbrandy heeft in Kook mee met MAX de groente ook gebruikt. Zij maakt er een salade met geitenkaas en aardbeien mee. Het zoete van de aardbei en het zure van de rabarber zijn namelijk een goede combinatie. Emina Zorlak heeft ook nog een bladerdeeghapje met rabarber gemaakt. Maar rabarbercompote is ook erg lekker met wat yoghurt als toetje of ontbijt.

Zelf kweken

Wie een eigen moestuin heeft, kan ook zelf rabarber kweken. Nieuwe planten kunnen tot ongeveer halverwege december nog geplant worden. November is een goede maand om de wortelkluiten op te graven en te delen. De plant kan zeker 10 jaar meegaan.

(Bron: archief, Heel Holland Bakt. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.