Naar cookieinstellingen
komkommers

Het is weer tijd voor komkommers!

Voor veel mensen is het bijna vakantietijd en dat betekent dat er de komende periode ook weinig reuring is. Politieke ontwikkelingen staan op een lager pitje, er is weinig handel en televisieprogramma’s, maar ook dagelijkse activiteiten naast werk, hebben een zomerstop. Deze periode wordt dan ook wel komkommertijd genoemd, wat erop neerkomt dat gebeurtenissen die normaal gesproken het nieuws niet bereiken nu opeens wel de aandacht krijgen. De meest logische reden waarom dit met komkommers wordt geassocieerd, is omdat vroeger tijdens de zomermaanden deze groente werd geoogst.

Al duizenden jaren gegeten

De komkommer heeft een lange geschiedenis. Ze groeiden in Zuid-Azië, vanuit India komen ze terecht in Egypte, waar het al zo’n 3000 jaar geleden op het menu staat. Van daaruit komt de groente terecht in Griekenland en Rome, waar het niet alleen in de keuken wordt gebruikt, maar ook in hamams vanwege de huidherstellende eigenschappen. De Romeinen introduceren het in Frankrijk en pas in de 17e eeuw wordt de komkommer in Nederland verbouwd. Volgens bronnen zouden we het woord komkommertijd geleend hebben van het Duitse woord Sauregurkenzeit (augurkentijd) en zouden we het al sinds de 18e eeuw gebruiken.

1 juli Komkommerdag

Sinds 2010 heeft het Groentenfruit Bureau 1 juli uitgeroepen tot Komkommerdag en ik ben eigenlijk wel blij met het podium voor deze groente, want als ik eerlijk ben is het voor mij persoonlijk een ondergewaardeerde groente waarbij ik elke keer als ik het eet denk: ik moet dit vaker eten! Het maakt mijn boterham lekkerder, mijn curry’s en gyros frisser en de borreldip gezonder.

Daarom, speciaal voor 1 juli (en daarna zo vaak mogelijk) deze Thaise maaltijdsalade met komkommer. Licht en lekker hydraterend voor deze warme dagen.

Ingrediënten Thaise maaltijdsalade met komkommer (2 personen):

  • 150 gram rijstnoedels
  • 200 gram sugarsnaps
  • 1 komkommer
  • 1 wortel
  • 3 eetlepels vissaus
  • 1 eetlepel honing
  • 1 duimgrootte gember
  • 1 limoen
  • 1 rode peper
  • 0,5 bosje koriander
  • handje pinda’s

Bereidingswijze:

Doe de rijstnoedels in een kom, schenk hier kokend heet water over en laat circa 6 minuten wellen. Giet af en laat iets afkoelen op een grote schaal.

Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Kook de sugersnaps circa 3 minuten. Giet af en voeg toe aan de noedels.

Halveer de komkommer en wortel, schaaf plakken met een dunschiller of kaasschaaf. Snijd vervolgens de plakken in hele dunne reepjes; ongeveer net zo dun als de noedels. Voeg ze toe aan de noedels en meng alles voorzichtig.

Schil en rasp de gember. Halveer de rode peper in de lengte en snijd in halve ringen. Meng in een kom de gember, rode peper, vissaus, honing en limoensap naar smaak. Schenk dit over de noedels. Hak de koriander en pinda’s grof en bestrooi over de salade.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke woensdag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag.

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.