Naar cookieinstellingen
aubergine

Het is feest: aubergine met chocola!

In de maand juli valt er heel wat te vieren. Veel boerenbedrijven hebben weer aubergine en op 7 juli is het ook nog eens Internationale Chocoladedag (1 van de 2 per jaar, maar ze hebben een andere oorsprong. Op 7 juli wordt gevierd dat de chocolade in 1550 in Europa is geïntroduceerd). Daarom ga ik deze 2 delicatessen een podium bieden; hier op de site en op het bord!

Aubergines: gekmakende appels

Oorspronkelijk komen aubergines uit India en Pakistan, maar de Moren namen ze mee naar Europa. Vooral in Italië is het een veelgebruikte, favoriete groente, maar het heeft lang geduurd voordat de Italianen doorhadden hoe lekker het is. In eerste instantie werd de aubergine daar in de 15e eeuw als decoratieve tuinplant gebruikt.

Pas eeuwen later deed het zijn intrede in de keuken, maar in het begin ging dat niet helemaal goed… De Italianen aten de vrucht rauw en kregen daar enorme buikpijn van. Al snel kreeg de groente de naam “melanzane”, wat letterlijk vertaald zoiets betekent als: de appel waar u gek van wordt. Gek van de buikpijn, ja, want aubergine hoort u helemaal niet rauw te eten! Pas na bereiding (en toegegeven: het is een lastige groente om lekker te bereiden, u moet de trucjes kennen) wordt het een zalige groente. Mijn ultieme bereidingstip: snijd de aubergine in plakken, zout de plakken en laat even staan. Het bitter vocht komt er zo uit en dat kunt u vervolgens deppen met keukenpapier. Op deze manier zuigt de groente zich niet vol met olie en houdt u malse, bijna vlezige plakjes over.

Chocolade: voedsel van de goden

Al 400 jaar voor Christus maakten de Azteken in Mexico een drankje dat lijkt op onze huidige chocolademelk; een combinatie van water, cacao en peper. Ze geloofden dat de cacao een gift was van de god der wijsheid. Cacao groeit als gele, ovaalvormige vrucht aan bomen. Daarin zitten witte cacaobonen welke in ongeveer 4 dagen worden gefermenteerd en zo verandert de smaak, samenstelling en kleur van de boon.

Vervolgens worden de bonen 7 dagen in de zon gedroogd, zodat al het vocht eruit gaat en daarna worden ze gebrand. Tenslotte worden de bonen geperst, waardoor er een brij, de cacaomassa, ontstaat. Deze brij wordt gescheiden in vet (dat wordt ook wel cacaoboter genoemd) en cacao. Pure chocolade zit vol antioxidanten, werkt ontstekingsremmend en beschermt de lichaamscellen. Niet voor niets is de wetenschappelijke naam dan ook “theobroma cacao”, wat betekent: voedsel van de goden.

Feestje op het bord

Om de aubergine en de chocola te vieren, heb ik een heel bijzonder bijgerecht bedacht. Op het eerste gezicht wellicht een beetje gek, maar geef het een kans en u bent verkocht. Ik beloof het. Gepofte aubergine met een Mexicaanse molesaus. Deze saus is een Mexicaanse trots! Soms gaan er wel 20 of meer ingrediënten in, het wordt vaak geserveerd bij vlees en het heeft alles in zich: pit, hartigheid, zoetheid, zuur, bitter, chocola… wat wilt u nog meer? Ik maak natuurlijk een iets makkelijkere versie, maar niet minder lekker. Serveer het met rijst of snijd de aubergine in stukjes en vul er een taco mee. Na 1 hap weet u waarom chocolade voedsel van de goden wordt genoemd…

Ingrediënten gepofte aubergine met Mexicaanse chocoladesaus (2 personen):

  • 2 aubergines
  • olie
  • 50 gram pinda’s
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 0,5 theelepel steranijspoeder
  • 70 gram tomatenpuree
  • 400 milliliter water
  • 1 groentebouillonblokje
  • 60 gram pure chocolade

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Smeer de aubergines in met olie en leg ze op een bakplaat. Pof ze circa 60 minuten in de oven en keer ze tussendoor om.

Mix in een hakmolen de pinda’s tot kruim/bloem.

Pel en snipper de sjalot. Pel en hak de knoflook. Hak de rode peper. Verwarm een scheutje olie in een diepe koekenpan en fruit de sjalot, knoflook en rode peper circa 2 minuten. Voeg de komijnpoeder, kaneelpoeder en steranijspoeder toe en bak circa 1 minuut mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak circa 1 minuut mee. Schenk het water in de pan en verkruimel het bouillonblokje erboven. Hak de chocolade grof en voeg samen met de gemixte pinda’s toe. Laat circa een half uur pruttelen.

Haal de aubergines uit de oven en snijd ze in het midden in, maar niet helemaal door. Leg ze op een bord en verdeel hier de molesaus overheen.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke woensdag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag.

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.