Naar cookieinstellingen
bloemkool

Het is er eindelijk weer: bloemkool!

In juni is het groentepallet van eigen bodem en uit het seizoen (kleur)rijker! Niet meer alleen uien, kolen, aardappelen en prei op het menu, maar we kunnen weer variëren met broccoli, verse doperwten, peultjes, bloemkool, tuinbonen, venkel… en wat dacht u van aardbeien, blauwe bessen, frambozen, kersen, kruisbessen… Oh, wat voelt vers eten dan als verwennerij!

De veelzijdige bloemkool

Deze keer een hoofdrol voor de bloemkool. Toegegeven, niet erg kleurrijk, maar wel ontzettend veelzijdig; rauw bij de borrel, geraspt en kort gebakken als koolhydraatarme rijst, gestoomd, gebakken, in curry, met kaassaus, geroosterd als steak in de oven. De koolsoort is licht verteerbaar en, mits u het niet helemaal kapot kookt (en dus de enorme koollucht/zwavelachtige geur naar boven haalt), best neutraal van smaak. Eigenlijk is het een soort kameleon die de smaken goed opneemt en zich aanpast aan de rest van het gerecht.

Geen zonlicht

De bloemkool blijft mooi wit, omdat ze tijdens de groei is afgedekt met het groene blad en dus geen zonlicht krijgt. In het zonlicht wordt de kool geel, wat net zo lekker is, alleen we zijn dat minder gewend. Wordt de bloemkool niet op tijd geoogst, dan groeien de bloemkoolroosjes uit tot allemaal kleine witte bloemetjes, prachtig en vandaar ook de verwijzing naar bloemen in de naam. In Nederland koken we vooral met de witte variant, maar in andere landen eten ze paarse, oranje en groene bloemkolen. Er is ook de Romanesco-variant, die en beetje geelgroen is en een piramidevormige krop heeft. Deze is iets milder en zoeter van smaak.

Kwetsbaar

Hoewel redelijk zwaar en goed beschermd door de groene bladen, is deze kool vrij fragiel, dus let erop dat u de kool niet stoot, want zo ontstaan er heel snel verkleuringen en rotte plekken. Deze kunstzinnig-gevormde kool is van Nederlandse bodem van juni tot november verkrijgbaar, dus we kunnen er de komende tijd genoeg van genieten. Op een koele, donkere plaats is de bloemkool tot wel een week houdbaar.

Verleiding uit Parijs

Vandaag deel ik een recept dat eigenlijk mijn eerste zelfontwikkelde recept was toen ik 17 jaar oud was. De inspiratie haalde ik van een lang weekend Parijs met mijn moeder. We hadden op een avond een drie-gangendiner in een soort Moulin Rouge-achtige setting met burleske dames die op het podium met kwastjes op hun tepels hun benen hoog de lucht in gooiden. En hoewel de dans, de muziek, de sfeer een ware attractie waren, was er maar 1 vraag die door mijn hoofd spookte: hoe hebben ze toch dit voorgerecht gemaakt?! Het hoofdgerecht en dessert waren prima, maar ik had mijn hart verloren aan een krokant gebakje met smeuïge vulling.

Eenmaal terug in Nederland heb ik wekenlang geëxperimenteerd, maar na een paar pogingen had ik het! Ik wist het Parijse voorgerecht na te maken. Dus hierbij mijn versie van de burleske verleiding; een Nederlandse klassieker (bloemkool met kaassaus), maar dan in een nieuw, krokant jasje.

Emina’s bloemkoolkussentjes (2 personen):

  • 4 bladerdeegvellen
  • 1 kleine bloemkool
  • 20 gram boter
  • 20 gram bloem
  • 200 ml koude groentebouillon
  • 40 gram pittige kaas zoals Gruyère/oude kaas/blauwe kaas
  • eventueel snufje nootmuskaat
  • peper, zout

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Ontdooi de bladerdeegvellen.

Breng een pannetje water met een beetje zout aan de kook. Snijd de roosjes van de bloemkool en halveer ze. Kook de bloemkool circa 5 minuten. Giet af en stamp grof.

Smelt de boter in een pan. Voeg de bloem toe en gaar al roerende circa 1 minuut. Schenk de bouillon in de pan en blijf roeren tot er een saus ontstaat. Rasp de kaas en voeg toe. Voeg eventueel een snufje nootmuskaat toe. Voeg de bloemkool toe en breng eventueel op smaak met peper en zout. Roer goed door en laat iets afkoelen.

Leg 2 vellen bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat en verdeel de bloemkool-kaassaus over de vellen. Dek af met de andere twee vellen en druk de randen met een vork goed aan. Bak in circa 20 minuten goudbruin en gaar.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke woensdag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.