vlees

Het is de Nationale Week Zonder Vlees, maar waarom?

Eén week geen vlees eten: voor sommigen is het een uitdaging. Een uitdaging die de moeite is om aan te gaan, vindt de stichting Nationale Week Zonder Vlees. Zij roepen Nederlanders op om van 5 t/m 11 maart 2018 geen vlees te eten, maar waarom doen zij dit?

Slecht voor milieu

Volgens de stichting is het idee dat vlees een onmisbaar onderdeel is van een uitgebalanceerd dieet niet meer van deze tijd. Een mens kan best zonder vlees, zeggen zij. Sterker nog, het is ook nog eens veel beter voor het milieu als we met z’n allen minder vlees eten. Zij geven een paar voorbeelden: we besparen 7 maanden aan douchewater. 114 kilometer autorijden en vele dierenlevens als we 1 week geen vlees eten.

CO2-gassen

Tot deze conclusies komen zij door te kijken naar het productieproces van vlees. Het vlees ligt natuurlijk niet zomaar in de supermarkt en moet eerst nog vervoerd worden, wat meestal met de auto gedaan wordt. Dit zorgt voor uitlaatgassen en die zijn niet goed voor het milieu. Ook stoten de dieren voor de vleesproductie zelf behoorlijk wat CO2 uit via hun mest, iets wat ook niet goed te noemen is. Daarnaast heeft stichting Nationale Week Zonder Vlees uitgerekend dat voor het produceren van 1 portie vlees zo’n 1476 liter water nodig is. Als we dit doorberekenen naar de hoeveelheid water die we per douchebeurt gebruiken (gemiddeld 51 liter), dan betekent dit dat we 7 maanden aan douchewater besparen door 1 week geen vlees te eten.

Uitstoot moet omlaag

Wereldwijd wordt 25 procent van de broeikasgassen (CO2 is een voorbeeld van een broeikasgas) veroorzaakt door voedselproductie. Van deze 25 procent is een kwart afkomstig van de vleesindustrie. Om de doelen uit het klimaatakkoord van Parijs (40 procent minder CO2-uitstoot in 2030) te halen, moet de voedselindustrie het over een andere boeg gaan gooien, want met name door de vleesverwerkende industrie wordt er nog te veel uitgestoten. Met name de productie van lamsvlees is slecht voor het milieu, gevolgd door dat van rundvlees. Kip is de meest milieuvriendelijke keuze.

(Bron: Nationale Week Zonder Vlees, NOS)

Geef een reactie