Naar cookieinstellingen
Kikkererwten met snijbiet, gepofte paprika en feta van Bloeme Burema, als hoofdgerecht van het Villa VdB kerstmenu.

Het hoofdgerecht van het Villa VdB Kerstmenu van Bloeme Burema

Bloeme Burema maakt het hoofdgerecht van het 3-gangen kerstmenu van radioprogramma Villa VdB. Dit hoofdgerecht staat in het teken van bonen. Zo maakt Bloeme kikkererwten met snijbiet, gepofte paprika en feta én snijbonen in tomatensaus.

Kikkererwten met snijbiet, gepofte paprika en feta

Ingrediënten, voor 4 personen

  • 400 gram kikkererwten (pot of blik), afgespoeld en uitgelekt
  • 500 gram snijbiet
  • olijfolie, om in te bakken
  • 2 uien, fijngesneden
  • zout en peper
  • 4 tenen knoflook, fijngesneden of geraspt
  • 4 gepofte paprika’s (gebruik die uit pot of blik), in dunne repen
  • 5 eetlepels sherryazijn
  • 100 gram feta (van goede kwaliteit)
  • extra vergine olijfolie, naar smaak

Bereiding kikkererwten met snijbiet, gepofte paprika en feta

Rits de bladeren van de snijbiet van de stelen af en snijd de stelen in dunne plakjes. Scheur of snijd de bladeren in stukken van ongeveer 5 centimeter. Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan met dikke bodem op laag vuur.

Voeg de ui toe, breng op smaak met zout en peper en fruit in 5 minuten glazig. Voeg de knoflook toe en bak 2 minuten mee. Doe hierna de stelen van de snijbiet erbij en bak al omscheppend 5 minuten mee. Voeg dan in porties de bladeren toe en bak tot alles geslonken is. Doe de paprika’s, kikkererwten en de azijn erbij en meng alles goed door elkaar. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper en warm nog even goed door.

Verdeel de kikkererwten en de groenten over de borden en verkruimel de feta eroverheen. Maak af met een scheut extra vergine olijfolie.

Snijbonen in tomatensaus (bijgerecht)

Ingrediënten, voor 4 personen

  • 2 biologische citroenen
  • zout en peper
  • olijfolie, om in te bakken
  • 2 grote uien, in dunne parten
  • 4 tenen knoflook, fijngesneden of geraspt
  • 2 theelepels venkelzaad
  • 40 gram tomatenpuree
  • 500 gram snijbonen, afgehaald en diagonaal in stukken van 5 centimeter
  • extra vergine olijfolie, naar smaak

Snijbonen in tomatensaus van Bloeme Burema.

Bereiding snijbonen in tomatensaus

Schil met een dunschiller de schil van 1 citroen en snijd de schil vervolgens in zo dun mogelijke reepjes. Masseer de reepjes citroenschil met een flinke snuf zout tot ze zacht beginnen te worden en zet opzij. Rasp de schil van de andere citroen en zet opzij. Pers beide citroenen vervolgens uit en zet opzij.

Verhit een scheut olijfolie in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg de uien en de knoflook toe en bak tot de ui glazig is. Breng op smaak met zout en peper. Voeg het venkelzaad toe en rooster in circa 1 minuut geurig. Voeg de tomatenpuree toe. Ontzuur deze door de puree al roerend over de bodem van de pan 4 à 5 minuten mee te bakken.

Voeg 1.250 milliliter water toe, breng nogmaals op smaak met zout en peper en breng het geheel aan de kook. Zet dan het vuur lager, voeg de snijbonen toe en laat zonder deksel op de pan ongeveer 45 minuten zachtjes koken. Op deze manier kookt de tomatensaus in en worden de snijbonen door en door gaar.

Roer de rasp van 1 citroen en het sap van 2 citroenen door de saus. Besprenkel royaal met extra vergine olijfolie, garneer met de gezouten citroenschil en serveer.

Bekijk de andere 2 gangen van het Villa VdB Kerstmenu hier

Het voorgerecht

Het nagerecht

(Bron: Bloeme Burema. Foto’s: Mitchell van Voorbergen)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.