beker warme melk drinken

Helpt warme melk om beter te slapen?

Het advies om een beker warme melk te drinken om beter te slapen gaat al heel lang mee. Ook wordt het wel voor het slapen gaan aan kinderen gegeven. Maar helpt het ook echt om de slaap beter te vatten?

Melk bevat stofjes die slaperig maken

In melk zitten verschillende stoffen die slaperig kunnen maken. Te beginnen met het aminozuur tryptofaan. Deze stof komt ook voor in onder andere haver, banaan, kalkoen en pinda’s. Met behulp van tryptofaan kan het lichaam serotonine aanmaken. Wat ervoor zorgt dat we slaperig worden. Een mok is echter lang niet genoeg om er echt veel effect van te merken. Om genoeg tryptofaan binnen te krijgen, moet u maar liefst 11 bekers ervan drinken. Als u dat al lukt, is het juist weer funest voor de nachtrust, met het oog op de blaas en de vele toiletbezoekjes die daaruit voortkomen…

Melatonine

Daarnaast bevat melk melatonine, een hormoon dat het lichaam slaperig maakt. Maar de hoeveelheid die in 1 beker melk zit, is honderdduizenden keren minder dan er in een melatoninetablet zit en wat nodig is om ook echt slaperig te worden. Daar moet u dus een onmogelijke hoeveelheid bekers voor drinken.

Kiwi slaap
Lees ook: Kiwi’s als slaapverwekkend fruit: slaapt u inderdaad beter als u ’s avonds een kiwi neemt?

Warme melk ontspant

Qua inhoud bevat melk dan misschien niet genoeg stoffen die slaperig maken, het werkt wel ontspannend om een mok warme melk te drinken. En dat kan weer wel meehelpen om in slaap te komen. Helemaal wanneer u vaker voor het slapen gaan melk drinkt en heeft gemerkt dat u erna makkelijk in slaap valt.

een beker warme melk drinken

Ook is uit kleinschalig onderzoek door Friesche Vlag gebleken dat melk drinken voor het slapen gaan bij de deelnemers de slaaptijd heeft verlengd met een half uur. Universitair hoofddocent Katja Teerds van Wageningen Universiteit heeft daar tegenover De Volkskrant echter een andere verklaring voor. Ze vermoedt dat het te maken heeft met een vollere maag. Wie met trek gaat slapen, kan de slaap moeilijk vatten en een gevulde maag maakt slaperig.

Conclusie: wetenschappelijke bewijzen dat warme melk helpt om beter te slapen zijn er dus niet, maar u kunt er persoonlijk wel degelijk baat bij hebben.

(Bron: Archief, Quest, Nu.nl, De Volkskrant, De Telegraaf. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie