Hazelnootschuimtaart van Fina
Publicatiedatum: 14 september 2015
Ingrediënten:
- 5 eiwitten
- 1/4 theelepel zout
- 275 gram fijne suiker
- 200 gram hazelnoten (gemalen)
Voor de vulling taart:
- 200 milliliter slagroom
- 2 scheppen basterdsuiker (lichtbruin)
- 25 gram hazelnoten in oven bruineren
Garnering: Franse macarons
- 100 gram eiwit
- 225 gram poedersuiker
- 125 gram amandelen (gemalen)
- 2 theelepels koffie-extract
- koffielikeur druppels
- 25 gram kristalsuiker
- 25 gram cacaopoeder
Voor de botercrème:
- 5 eierdooiers
- 240 gram fijne suiker
- 1 deciliter water
- 360 gram zachte boter
- 150 gram hazelnootpraline-pasta (geen Nutella)
- suikerthermometer
Bereiding:
Van de Franse makarons:
Amandelen en poedersuiker malen. Klop de eiwitten. Voeg de suiker langzaam toe als de eiwitten gaan schuimen. Sla dit tot stijve pieken. Voeg op het laatst de koffie-extract en de kleurstof toe. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Spatel nu notenmengsel erdoor en doe in spuitzak. Maak kleine rondjes op bakpapier. Laat 45 minuten drogen.
Verwarm oven voor op 120 graden. Klop de andere eiwitten met zout en suiker stijf. Maal intussen de hazelnoten en spatel die door het stijve mengsel samen met poedersuiker. In spuitzat met grote spuitmond (1,5 cm) en spuit op 3 ronde vellen van buiten naar binnen mooie cirkels maken. Zet voor 45 minuten in oven.
Van de botercrème:
Klop de eidooiers op hoge snelheid. Kook in een steelpan suiker en water totdat de suikerthermometer 118 aangeeft (firm ball). Doe bij de geklopte dooiers erbij en klop tot het mengsel wit wordt. Klop nu in andere kom de roomboter luchtig en doe bij het eiermengsel en meng ook de hazelnootpraliné erdoor.
Haal de hazelnooteiwittaarten uit de oven en druk op de helft van de macarons een hazelnoot. Verwarm oven tot 170 graden. Doe de macarons 11 minuten in de oven.
Klop de slagroom stijf met basterdsuiker en roer 25 gram gemalen hazelnoten erdoor.
Leg de hazelnoottaart op een schaal en smeer daar de botercrème op. Volgende taartdeel erop en bedekken met slagroom. Derde taartdeel erop. Versieren met makarons.
(Bron: Fina, tweede afvaller van Heel Holland Bakt)