Hazelnoot-rozijnentulband
Publicatiedatum: 30 september 2022
Een tulband, en dat met name de vorm, toont direct feestelijk. De vorm kent inmiddels vele soorten, maar 1 ding is onveranderd en dat is het gat in het midden. Robèrt van Beckhoven maakt een variant met hazelnoot en rozijnen en geeft een recept voor 3 stuks. Dus genoeg om uit te delen.
Ingrediënten (voor 3 stuks):
- 500 gram tarwebloem
- 35 gram verse gist
- 1 ei
- 50 gram basterdsuiker
- 8 gram zout
- 1 citroen
- 75 gram boter
- 250 gram water
- 500 gram rozijnen, winddroog
- 200 gram geroosterde hazelnoten, grofgehakt + extra voor de afwerking, fijngehakt
Extra nodig:
- 3 tulbandvormen van 16 centimeter doorsnede
Bereidingswijze:
Doe wat water, het gist en het ei in een kom en klop los met een garde. Voeg de bloem, het zout en de suiker toe. Rasp de citroen naar smaak boven de kom. Voeg de boter toe en meng het geheel in de keukenmachine tot een soepel, niet te stevig deeg (anders lukt het niet om de vulling te verwerken). Voeg de rest van het water in delen toe. Kneed het deeg tot het een mooie glans krijgt en u er een vliesje van kunt trekken.
Voeg de rozijnen en de grofgehakte hazelnoten toe in de keukenmachine; meng heel kort en kneed het er vervolgens op een bebloemde werkbank verder doorheen. Steek hiervoor het deeg open met een deegsteker en sla het deeg weer dubbel. Herhaal dit al knedend tot alle rozijnen en noten in het deeg zitten. Als het goed is, zijn alle rozijnen nu bedekt met een laagje deeg (rozijnen die niet bedekt zijn, verbranden in de oven).
Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken en bol ze op. Dek ze af met een deegkleedje en laat 30 minuten rijzen.
Vet de tulbandvormen in met boter. Doe de fijngehakte hazelnoten in de vormen en draai de vormen helemaal rond, zodat de fijngehakte hazelnoten de vormen van binnen bedekken. Klop vervolgens de overtollige fijngehakte hazelnoten eruit.
Bol de 3 stukken deeg weer op en laat het deeg nu nog eens 10 minuten rijzen onder het deegkleedje.
Maak met een rolstok of pollepel een gat in het midden van de bolletjes en leg ze zo in de tulband. Laat ze nog circa 45 minuten rijzen tot ze net onder de rand van de vorm komen.
Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
Doe de tulbanden op een ovenrooster. Leg een bakpapier op de tulbanden en plaats daarop een bakplaat, dan blijven de tulbanden bij het bakken recht. Plaats het rooster in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 180 graden. Bak de tulbanden in circa 40 minuten gaar. Laat afkoelen en serveer bijvoorbeeld met een lik boter, oude kaas of confiture.
Geniet ervan!
Klik hier voor meer recepten van Bak mee met MAX.