Hawaïaanse loco moco
Publicatiedatum: 15 december 2021
Loco moco is een typisch Hawaïaans gerecht. Er zijn veel varianten, maar de basis is witte rijst met daarop vlees en daarop een gebakken ei. Mounir maakt zijn eigen variant met zilvervliesrijst en gehaktburgers. Natuurlijk ontbreekt het gebakken eitje niet.
(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)
Ingrediënten:
- 150 gram zilvervliesrijst
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- zonnebloemolie
- 400 gram kastanjechampignons
- 0,5 eetlepels bloem
- peper, zout
- 1 eetlepel sojasaus
- 2 eetlepels worcestersaus
- 150 milliliter water
- 0,5 groentebouillonblokje
- 150 gram rundergehakt
- 2 eieren
- 2 bosuitjes
Bereidingswijze:
Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking.
Pel en snipper de uien. Pel en hak de knoflook. Verdeel de gesnipperde uien en gehakte knoflook in 2 delen.
Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en fruit een deel uien en knoflook circa 2 minuten. Snijd de kastanjechampignons in plakken en voeg toe. Bak circa 5 minuten. Voeg de bloem toe en bak circa 1 minuut. Voeg sojasaus en 1 eetlepel worcestersaus toe en bak circa 1 minuut. Voeg het water toe en verkruimel de helft van een groentebouillonblokje boven de pan. Kook circa 8 minuten op laag vuur. Breng op smaak met peper en zout.
Doe de rest van de uien en knoflook in een kom met het gehakt en 1 eetlepel worcestersaus. Breng op smaak met peper en zout en kneed goed. Vorm 2 burgers. Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en bak de burgers in circa 7 minuten om en om goudbruin en gaar. Houd de burgers warm op een bordje in de oven of onder aluminiumfolie en voeg nog wat olie in de pan. Breek de eieren boven de pan en bak in circa 4 minuten spiegeleieren. Snijd de bosuitjes in dunne ringen.
Verdeel de rijst over de borden. Leg in het midden een burger en verdeel daarover de saus. Leg daarop een ei en bestrooi met de bosui.
Eet smakelijk!