Hasselback winterpeen met rucola-makreelstamp
Hasselback is een bereidingstechniek. We kennen het vooral van de aardappel. Dunne inkepingen van een paar millimeter waardoor de aardappel lekker knapperig bakt in de oven. Maar deze techniek kan natuurlijk met meer groenten. Neem de winterpeen. Mounir maakt een Hasselback winterpeen met rucola-makreelstamp.
(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)
Ingrediënten:
- 600 gram kruimige aardappelen
- 2 grote winterpenen
- snufje cayennepeper
- peper, zout
- olijfolie
- scheutje gembersiroop
- 1 gerookte makreel
- 2 theelepel mosterd
- klontje boter
- 40 gram rucola
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Breng twee pannetjes water met een beetje zout aan de kook.
Schil de aardappelen en snijd in vieren. Kook de aardappelen in circa 20 minuten gaar.
Schil de winterpenen en snijd de uiteindes af. Kook de winterpenen in hun geheel circa 10 minuten. Haal ze uit de pan en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
Snijd ze in de breedte in dunne schijfjes, maar laat ze aan de onderkant aan elkaar zitten. Dit doe je het beste door steeds een winterpeen in de lengte tussen twee pollepels te leggen en dan door te snijden. De pollepels zorgen ervoor dat je niet helemaal doorsnijdt en dat de peenschijfjes aan de onderkant wel aan elkaar vast blijven, dus dat de peen aan de onderkant heel blijft.
Bestrooi de penen met de cayennepeper, zout en peper en besprenkel met olijfolie en wat gembersiroop. Bak in circa 20 minuten goudbruin.
Verwijder het vel en de graten van de makreel en verdeel de vis in stukken. Giet de aardappelen af en stoom droog. Voeg een klontje boter en de mosterd toe en stamp tot puree. Roer de rucola en makreel voorzichtig door de puree en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de stamppot over borden en leg er een hasselback winterpeen op.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Mijn vraag: waarom gebruiken jullie bij, bijvoorbeeld aardappelen koken, zoveel water!
Hoi, Mounir een geweldig recept Stampot van Rucola met makreel.
maar……. waarom draag je colbert met koken?
de mouw van je jasje kwam regelmatig in aaraking met de vis.
Het valt mij de laatste tijd ook op.
Mounir is een geweldige vent, zo enthousiast, kook met liefde is zijn slogan. Zijn recepten maak ik heel vaak met heel veel succes. Samen met Sandra heeft hij mijn eerdere moeite met “Max” doen wegvallen.
Met zijn prachtige ring, horloge en zijn jasjes ziet hij er piekfijn uit, alsof hij zo naar de schouwburg zal gaan.
Maar bij het bereiden van een maaltijd leidt het erg af en ik vraag me voortdurend af of dit hygiënisch door de beugel kan.
De maaltijden blijven uiteraard fantastisch !