Naar cookieinstellingen
Christiaan de Vries met zijn hartige scones.

Hartige scones met kaas en kruiden van Christiaan de Vries (+ een zoete variant)

De Nederlandse Christiaan de Vries heeft de finale gehaald van The Great British Bake Off (GBBO), de Britse versie van Heel Holland Bakt. Van bakken in de tent, kan hij nu weer gewoon bakken in de keuken. En dat doet hij dan ook, bij Tijd voor MAX!

Tijdens het seizoen van GBBO haalde hij Nederland naar Groot Brittannië, nu doet hij het andersom. Hij maakt namelijk scones! Zowel een hartige variant met kaas en kruiden, als de klassieke zoete versie met clotted cream en jam.

Christiaan de Vries vertelt in Tijd voor MAX over zijn deelname aan The Great British Bake Off.
Lees ook: Christiaan de Vries uit Emmen haalt finale van The Greath British Bake Off: “Ik heb stroopwafels gemaakt”

Wilt u meer weten over Christiaan? Lees dan verder bij Heel Holland Bakt!

Ingrediënten

De uienvulling:

  • 2 middelgrote uien, gesnipperd
  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 4 theelepels kerriepoeder
  • 2 eetlepels platte peterselie, fijngehakt
  • 2 eetlepels bieslook, fijngehakt
  • 200 gram kaas, fijn geraspt

Het scone-deeg:

  • 500 gram bloem
  • 25 gram bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 80 gram ongezouten roomboter, koud en in blokjes gesneden
  • 2 middelgrote eieren
  • 180 gram karnemelk
  • 1 eetlepel Dijonmosterd
  • 40 gram pijnboompitten

Serveren:

  • 200 gram crème fraîche

Overig:

  • 1 ei, losgeklopt met 1 theelepel zout (voor bestrijken)
  • 2 eetlepels geraspte kaas (voor topping)

Benodigdheden:

  • Bakpapier
  • Uitsteekvorm van 6 cm
  • Deegroller
  • Kwastje

Bereidingswijze hartige scones

Verwarm de oven voor op 220 graden (conventioneel) of 200 graden (hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Smelt de boter in een koekenpan en bak de uien tot ze glazig zijn. Voeg het kerriepoeder toe en bak kort mee tot het heerlijk begint te geuren. Schep de uien in een kom en laat afkoelen.

Meng in een grote kom de bloem, bakpoeder en zout. Voeg de koude blokjes boter toe en wrijf deze met je vingers door de bloem tot je een grove kruimelige textuur hebt.

Meng de geraspte kaas, peterselie, bieslook en pijnboompitten door het droge mengsel.

Klop in een aparte kom de karnemelk, eieren en Dijonmosterd door elkaar. Voeg de afgekoelde uien toe en meng kort.

Voeg de natte ingrediënten toe aan het droge mengsel. Gebruik een spatel (of de handen) om het deeg samen te brengen. Werk het deeg zo min mogelijk; het blijft licht plakkerig.

Bestuif het werkblad royaal met bloem. Stort het deeg hierop en vouw het zo’n 10 keer samen, zodat het deeg iets steviger wordt. Rol het daarna uit tot een dikte van ongeveer 3 centimeter.

Steek met de uitsteekvorm scones uit het deeg. Zorg ervoor dat u de vorm recht naar beneden duwt en niet draait, zodat de scones straks in de oven goed rijzen.

Leg de scones op de bakplaat. Bestrijk alleen de bovenkant met het losgeklopte ei en strooi wat geraspte kaas over elke scone. Bak de scones in het midden van de oven in 15 minuten goudbruin.

Laat de scones iets afkoelen en serveer ze met een flinke lepel crème fraîche. Perfect als hartige lunch, bij de soep of als tussendoortje!

Zoete scones met jam en clotted cream

Ingrediënten

Het scone-deeg:

  • 500 gram bloem
  • 25 gram bakpoeder
  • 80 gram ongezouten roomboter, koud en in blokjes gesneden
  • 80 gram kristalsuiker
  • 2 middelgrote eieren
  • 200 gram karnemelk

Voor het bestrijken:

  • 1 ei, losgeklopt

Serveren:

  • Jam naar keuze
  • Clotted cream

Benodigdheden

  • Bakpapier
  • Uitsteekvorm van 6 cm
  • Deegroller
  • Kwastje

Bereidingswijze zoete scones

Verwarm de oven voor op 220 graden (conventioneel) of 200 graden (hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng in een grote kom de bloem, bakpoeder en suiker. Voeg de koude blokjes boter toe en wrijf deze met je vingers door het bloemmengsel tot je een kruimelige textuur krijgt.

Klop in een aparte kom de eieren en karnemelk samen.

Maak een kuiltje in het droge mengsel en giet de natte ingrediënten erin. Gebruik een spatel (of de handen) om het deeg samen te brengen. Zorg ervoor dat u het deeg niet overwerkt; het blijft licht plakkerig.

Bestuif het werkblad royaal met bloem. Stort het deeg hierop en vouw het zo’n 10 keer om het steviger te maken. Rol het vervolgens uit tot een dikte van ongeveer 3 centimeter.

Gebruik een uitsteekvorm om scones uit het deeg te steken. Zorg ervoor dat u de vorm recht naar beneden duwt en niet draait, zodat de scones goed rijzen.

Leg de scones op de bakplaat en bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei. Bak de scones in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten goudbruin.

Laat de scones iets afkoelen en serveer ze met een royale laag jam en een schep clotted cream. Geniet van deze klassieke zoete traktatie!

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Christiaan de Vries. Foto: redactie Tijd voor MAX)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.