Hartige kaiserschmarrn met zuurkool en spek
Kaiserschmarrn kent u misschien als een nagerecht. En dat is niet vreemd, want het is van origine een Oostenrijkse zoetigheid. Het is een licht, gekaramelliseerde pannenkoek, die in grove stukken wordt gesneden. Traditioneel wordt het geserveerd met een pruimencompôte en poedersuiker. Sandra maakt een hartige variant met zuurkool en spek.
(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)
Ingrediënten:
- 1 ui
- olijfolie
- 125 gram spekjes
- 500 gram zuurkool
- 1 theelepel karwijzaad
- peper, zout
- 2 eieren
- 100 gram bloem
- 200 milliliter melk
- klontje boter
- 125 gram crème fraîche
- 1 eetlepel mosterd
Bereidingswijze:
Bak de spekjes circa 2 minuten. Pel en snipper de ui en bak in het vet van de spekjes circa 2 minuten. Voeg de zuurkool toe en breng op smaak met het karwijzaad en peper en zout. Bak circa 20 minuten op laag vuur. Splits de eieren. Klop de dooiers met een snufje zout dik en schuimig met een handmixer of garde. Voeg om en om een beetje van de bloem en melk toe tot alles is opgenomen en er een egale massa is ontstaan. Was de garde of mixers van de handmixer en klop de eiwitten tot er stijve pieken ontstaan. Spatel voorzichtig de eiwitten door het beslag.
Smelt een klontje boter in de pan en schenk het beslag in de pan. Bak circa 5 minuten, keer, eventueel met behulp van een bord, de kaiserschmarrn om en bak nog circa 3 minuten. Breek met behulp van een spatel de koek in stukken. Bak nog circa 3 minuten.
Meng in een kom de crème fraiche met de mosterd.
Verdeel de kaiserschmarrn over borden en lepel er de gebakken zuurkool met spekjes bij. Serveer met de crème fraiche-mosterdsaus.
TIP: wrijf van tevoren de kom waar de eiwitten in stijfgeklopt worden in met het sap van een citroen en maak droog met een keukenpapiertje. Dit zorgt ervoor dat de kom ontvet wordt en dat de eiwitten beter stijfgeklopt worden.
Eet smakelijk!