Harira, de Marokkaanse gebonden en rijkgevulde soep.

Harira van de kade van Derk Jan Wooldrik

Harira is een Marokkaanse soep. Gebonden en rijkgevuld, met als belangrijkste ingrediënten tomaten, kikkererwten, linzen en selderij. Derk Jan Wooldrik deelt nu zijn recept voor harira. Hij heeft hem laten proeven aan zijn Marokkaanse slager en heeft diens goedkeuring gekregen.

Ingrediënten, voor 4 personen

  • olijfolie, om in te bakken
  • 200 gram lamsvlees, in blokjes
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 2 takjes peterselie, fijngehakt
  • 2 takjes bladselderij, fijngehakt
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 2 theelepels zout + extra
  • 0,5 theelepel gemalen zwarte peper + extra
  • 4 grote tomaten
  • 4 eetlepels bloem
  • 100 gram gele linzen (toor dal), afgespoeld en uitgelekt
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 300 gram kikkererwten (blik), afgespoeld en uitgelekt
  • 50 gram parelcouscous
  • 1 liter runderbouillon
  • 4 eetlepels room
  • 2 takjes koriander, fijngehakt
  • 1 rode chilipeper, in ringen

Bereiding harira

Verhit een scheut olijfolie in een ruime soeppan op hoog vuur. Bak het lamsvlees en de ui 2 minuten rondom aan. Zet het vuur wat lager en voeg de peterselie, bladselderij, het kurkumapoeder, gemberpoeder, zout en de zwarte peper toe. Bak al omscheppend 5 minuten. Voeg 1,5 liter kokend water toe en laat het geheel met het deksel op de pan zo’n13 tot 15 minuten koken.

Breng intussen een pan met ruim water aan de kook. Snijd de tomaten kruislings in en dompel ze 30 seconden onder in het kokende water. Haal de tomaten uit het water en ontvel ze. Halveer de tomaten en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees van de tomaten fijn. Voeg de tomatenpulp toe aan de pan en laat op middelhoog vuur en met het deksel op de pan nog zo’n 30 minuten koken.

Meng de bloem met 250 milliliter warm water tot een glad papje en roer het door de soep. Voeg ook de linzen toe en kook ze in zo’n 30 minuten gaar. Roer de soep geregeld door en voeg indien nodig tussentijds wat extra water toe.

Meng de tomatenpuree met 250 milliliter water en voeg samen met de kikkererwten, parelcouscous en de bouillon toe aan de soep. Laat het geheel nog 13 tot 15 minuten koken.

Proef en breng de soep op smaak met zout en peper. Verdeel de soep over de kommen en garneer met de room, koriander en de chilipeper.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Derk Jan Wooldrik. Foto: Elvan Ünlü)

Geef een reactie