Naar cookieinstellingen
Harira, de Marokkaanse gebonden en rijkgevulde soep.

Harira van de kade van Derk Jan Wooldrik

Harira is een Marokkaanse soep. Gebonden en rijkgevuld, met als belangrijkste ingrediënten tomaten, kikkererwten, linzen en selderij. Derk Jan Wooldrik deelt nu zijn recept voor harira. Hij heeft hem laten proeven aan zijn Marokkaanse slager en heeft diens goedkeuring gekregen.

Ingrediënten, voor 4 personen

  • olijfolie, om in te bakken
  • 200 gram lamsvlees, in blokjes
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 2 takjes peterselie, fijngehakt
  • 2 takjes bladselderij, fijngehakt
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 2 theelepels zout + extra
  • 0,5 theelepel gemalen zwarte peper + extra
  • 4 grote tomaten
  • 4 eetlepels bloem
  • 100 gram gele linzen (toor dal), afgespoeld en uitgelekt
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 300 gram kikkererwten (blik), afgespoeld en uitgelekt
  • 50 gram parelcouscous
  • 1 liter runderbouillon
  • 4 eetlepels room
  • 2 takjes koriander, fijngehakt
  • 1 rode chilipeper, in ringen

Bereiding harira

Verhit een scheut olijfolie in een ruime soeppan op hoog vuur. Bak het lamsvlees en de ui 2 minuten rondom aan. Zet het vuur wat lager en voeg de peterselie, bladselderij, het kurkumapoeder, gemberpoeder, zout en de zwarte peper toe. Bak al omscheppend 5 minuten. Voeg 1,5 liter kokend water toe en laat het geheel met het deksel op de pan zo’n13 tot 15 minuten koken.

Breng intussen een pan met ruim water aan de kook. Snijd de tomaten kruislings in en dompel ze 30 seconden onder in het kokende water. Haal de tomaten uit het water en ontvel ze. Halveer de tomaten en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees van de tomaten fijn. Voeg de tomatenpulp toe aan de pan en laat op middelhoog vuur en met het deksel op de pan nog zo’n 30 minuten koken.

Meng de bloem met 250 milliliter warm water tot een glad papje en roer het door de soep. Voeg ook de linzen toe en kook ze in zo’n 30 minuten gaar. Roer de soep geregeld door en voeg indien nodig tussentijds wat extra water toe.

Meng de tomatenpuree met 250 milliliter water en voeg samen met de kikkererwten, parelcouscous en de bouillon toe aan de soep. Laat het geheel nog 13 tot 15 minuten koken.

Proef en breng de soep op smaak met zout en peper. Verdeel de soep over de kommen en garneer met de room, koriander en de chilipeper.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Derk Jan Wooldrik. Foto: Elvan Ünlü)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.