Naar cookieinstellingen
Een persoon is een aardappel aan het schillen.

Handige trucjes om het schillen en pellen van eten makkelijker te maken

Wanneer u vaak pijn, reuma of simpelweg niet zoveel kracht meer in uw handen heeft, kan het best een klus zijn om eten te bereiden. Denk aan het schillen van aardappels of een komkommer. Of het pellen van een ei, knoflook of mandarijn. Gelukkig zijn er handige trucjes om dit simpeler te maken.

Handig voor mensen met reuma, maar ook zonder

Reuma Nederland deelt een video met ambassadeur Anita Witzier, die laat zien hoe u het uzelf gemakkelijker kunt maken in de keuken. Maar ook zonder reuma zijn deze manieren handig om te gebruiken.

vingers
Lees ook: Uw vingers trainen om meer grip en kracht in uw handen te houden

Aardappels niet schillen voor het koken

Wie graag gekookte aardappels eet, maar een hekel heeft aan het schillen ervan, moet vooral even doorlezen. Want het vele werk van het schillen kan een stuk gemakkelijker. Snijd een rauwe aardappel over de breedte in met een mes. Niet te diep, maar dat er een scheur in het velletje komt. Doe dit bij alle aardappelen.

Kook ze zoals u wenst. Pak een bak met koud water en ijsklonten en doe de aardappels hier 5 seconden in na het koken. Ze laten schrikken onder de koude kraan kan ook. De schil van de aardappel is nu losser geworden en die kunt u er gemakkelijk aftrekken. Werk vanuit het midden naar de zijkant. Zo hoeft u niet eindeloos met een mesje in de weer.

Tomaat ontvellen

Hetzelfde trucje werkt trouwens ook met een tomaat. Aan de onderkant een kruisje zetten, even in kokend water leggen en vervolgens in een ijsbadje. Daarna is het velletje zo los te trekken.

Een hand met een trosje tomaten.
Lees ook: Tomaten sneller laten rijpen? Dat kan met deze trucjes

Komkommer schillen

Iedereen heeft zo z’n eigen manier om de schil van groente of fruit te halen. De ene gebruikt een aardappelschilmesje, de ander een kaasschaaf of juist een dunschiller. En sommige mensen laten de schil juist erom zitten, dat kan ook. Maar wie de schil van een komkommer af wil halen, kan toch het beste een dunschiller gebruiken. Dit handige mesje snijdt namelijk aan 2 kanten. In plaats van lange stroken van boven naar beneden te maken, kunt u heen en weer schaven. Dan gaat het schillen ineens een stuk sneller!

Een rijpe perzik schillen

De zomer is bij uitstek de tijd voor de perzik. Deze vrucht kan met en zonder schil gegeten worden. Maar voor wie hem graag zonder eet, hebben we ook een tip. Snijd voorzichtig een kruisje aan de onderkant van de vrucht. Via de loslatende uiteindes kunt u gemakkelijk de velletjes lostrekken. Dit werkt overigens wel alleen bij een rijpe perzik. Wat u kunt doen bij een onrijpe perzik, vertellen we in een eerder artikel.

Een pompoen makkelijk schillen

Aan het einde van de zomer is het weer tijd voor de pompoen. Het is een hele klus om deze van zijn schil te ontdoen, omdat het erg hard is. Ook het doorsnijden van een pompoen is vaak een onmogelijke klus. Gelukkig zijn daar ook handigheidjes voor. Zo kunt u de pompoen het beste eerst warm maken, daardoor worden zowel de schil als het vruchtvlees een stuk zachter. Lees hoe u dit het beste kunt doen in ons eerdere artikel.

Een ei of teentje knoflook pellen

Heeft u moeite om een ei te pellen of het vliesje van een teentje knoflook af te krijgen? Daar zijn ook makkelijkere manieren voor. Voor eieren zijn er meerdere manieren, maar 1 daarvan werkt ook voor knoflook. Kook het ei zoals u gewend bent en houd even onder de koude kraan. Heeft u meerdere eieren? Stop ze daarna terug in de pan en leg er een deksel op. Heeft u 1 ei? Pak dan een glas of klein bakje met deksel. Door de pan of het bakje te schudden, breekt de schil en laat los. Zo heeft u in korte tijd een gepeld, schoon ei om te eten.

Met knoflook werkt dit ook. Pak 1 of meerdere teentjes en stop ze in een afgesloten bakje of potje. Schud even heen en weer en het velletje laat los. Wanneer het vlies erg vast blijft zitten, kunt u eerst de knoflook een klein beetje plat drukken, door het snijvlak van een groot mes erop te leggen. Druk vervolgens met uw platte hand op het mes om de knoflook iets in te deuken. Stop vervolgens in het potje of bakje en schud weer even.

klemmende pot
Lees ook: Op deze 5 manieren is een klemmende pot beter open te krijgen

Een mandarijn pellen

Ook het pellen van een mandarijn kan een stuk gemakkelijker. Deze methode zorgt ook meteen voor een stuk minder draadjes, witte laag en vieze handen. Snijd de kop en kont van de mandarijn eraf en zet op 1 van de platte kanten op een plank. Snijd nu aan 1 kant de schil door. Vouw de mandarijn open en alle partjes liggen mooi voor u op een rijtje.

droge of sappige mandarijnen
Lees ook: Droge of sappige mandarijnen, hoe ziet u het verschil?

(Bron: Reuma Nederland, 24Kitchen, Culy, Margriet, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Gamba says:

    Beste lezer,

    U geeft in bovengenoemd artikel aan dat sommige producten makkelijker te schillen zouden zijn. Dat wat u beschrijft is misschien makkelijker met geen beschadigde vingers. Ik heb al vele manieren geprobeerd, waaronder ook degenen die u hierboven noemt, maar dat werkt allemaal niet. Pijn en stramme vingers zijn anders dan gezonde vingers. Als u echt wilt weten hoe het voelt om te schillen met Reuma, Artritis, EDS of Artrose neem dan eens contact met de reuma vereniging en doe een aangepast pak met handschoenen aan die nabootsen hoe het is om deze aandoeningen te hebben en kom dan met adviezen. Nu lijkt het voor mij dat u deze aandoeningen alleen maar aanstellerij is.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.