Naar cookieinstellingen
Duur 15:45
Gepubliceerd op 13 januari 2023

Ham-kaascroissants

Deze croissants maakt Robèrt van vers, zelfgemaakt bladerdeeg. Het is even wat werk, maar dat proeft u er zeker aan af. U kunt de 1e stap van het deeg ook een dat van tevoren doen, dan weet u zeker dat het voldoende kan rusten.

Ingrediënten (voor ongeveer 20 stuks):

Van het deeg (1):

  • 500 gram bloem
  • 25 gram gist
  • 10 gram zout
  • 5 gram suiker
  • 25 gram zachte boter
  • 25 gram ei
  • 100 gram koud water
  • 150 gram melk

Aanvulling deeg (2):

  • 250 gram boter, zo koud mogelijk

Vulling (3):

  • 20 plakjes kaas
  • 20 plakjes gekookte ham
  • geraspte kaas

Bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten van het deeg (1) in de kom van de keukenmachine. Kneed dit met de deeghaak tot een soepel en elastisch deeg: ongeveer 3 minuten in de 1e versnelling, daarna 4 minuten in de 2e versnelling. Neem het deeg uit de kom en werk het op een met bloem bestoven werkbank nog eens kort door. Druk het deeg met de handen plat tot een min of meer rechthoekige plak. Vouw de zijkanten van het deeg naar binnen, een klein stukje over elkaar heen. Druk het deeg met platte hand iets platter en vorm er een min of meer vierkante plak van. Verpak het deeg in plasticfolie en laat een uur rusten in de koelkast, maar bij voorkeur een nacht.

Neem het deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven werkbank uit tot een rechthoekige plak. Pak de koude boter onder aanvulling deeg (2) erbij, bestrooi met wat bloem en rol uit tot een rechthoekige plak die half zo groot is als het deeg: houd dezelfde breedte aan en de helft van de lengte.

Snijd het deeg in de breedte doormidden. Leg de ene helft van het deeg op de werkbank en leg de boter erbovenop; rol de boter eventueel nog iets verder uit om hem mooi passend te maken. Dek af met de andere helft van het deeg en druk de zijkanten met de handen aan tot een gelijkmatige vierkante lap, met 3 gelijke lagen: deeg-boter-deeg.

Tijd om te toeren! Vouw het deeg nu 2 keer in vieren:
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkbank in de lengte uit tot een rechthoekige lap van 7-8 mm dikte. Vouw de onderkant van het deeg naar boven tot ongeveer 1/3. Vouw de bovenkant van het deeg naar beneden tot hij daarop aansluit. Er zijn nu twee lagen ontstaan. Vouw het deeg in de lengte dubbel. Er zijn nu vier lagen ontstaan. Draai het deeg een kwartslag en herhaal stap 1 t/m 3.

Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 1 uur rusten in de koelkast, of tot het weer helemaal goed koud is.

Neem het deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven werkbank uit tot een rechthoekige plak van ongeveer 75 x 40 cm. Snijd het deeg in de lengte doormidden en leg de beide helften op elkaar.

Meet vanaf de linkerbovenhoek van het deeg 10 cm en markeer dit punt. Snijd met een groot mes (of een pizzasnijder) vanuit de linkeronderhoek naar het gemarkeerde punt. Snijd van hieruit weer naar schuin naar beneden, waarbij de korte kant van de driehoek die daar ontstaat ook weer 10 cm lang is. Herhaal tot je het hele deeg in driehoeken hebt gesneden.

De afwerking:

Leg steeds 1 driehoek voor u op de werkbank met de punt naar boven. Beleg het deeg met een halve plak kaas en ham en rol de driehoek van onder naar boven op. Trek vlak voordat u klaar bent het deegpuntje een klein beetje uit om hem nog wat langer te maken.

Bestrijk de croissants licht met ei, haal ze met de bestreken kant door de geraspte kaas en leg ze op de bakplaat. Laat circa 2 uur rijzen op kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.

Leg de bakplaat in de oven, verlaag de temperatuur naar 180 graden en bak de croissants in circa 20 minuten goudbruin en gaar.

Geniet ervan!

Geef een reactie

Reacties (5)

    Teun Oosterbroek says:

    Ik heb deze croissants gemaakt, maar volgens mij zit er een fout in het aanvullende recept, daar staat 25 gr. volgens mij moet dat 250 gr. zijn geweldig recept.
    Vriendelijke groet. Teun Oosterbroek

      MAX Vandaag says:

      Beste Teun Oosterbroek, bedankt voor uw reactie en u heeft helemaal gelijk, het moet inderdaad 250 gram zijn. We hebben het aangepast.

      jml.cremers says:

      Hallo.de link naar het filmpje werkt niet meer.als je op afspelen drukt ga je naar de npo startpagina waar het filmpje niet te vinden is.Is er eventueel een anderre link waar ik het filmpje nogmaals kan bekijken? hartelijk dank

      MAX Vandaag says:

      Beste jml.cremers en Joop Voortman, bedankt voor uw reacties. We hebben het aangepast en de video is nu ook weer te zien. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag

    Joop Voortman says:

    Ik zou zo graag het filmpje nog eens zien, maar als ik op het driehoekje van afspelen klik kom ik bij npostart terecht. bij ‘Bak mee met met Max’ kan ik het filmpje ook niet vinden.
    Met vriendelijke groet,
    Joop Voortman

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.