Haagse Hopjes-cake
Publicatiedatum: 16 september 2014
Ingrediënten:
Voor het cakebeslag:
- 1 kilo hopjescakemix
- 625 gram roomboter
- 625 gram eieren
- 1250 gram karamel
Voor de karamel:
- 500 gram suiker
- 175 milliliter water
- 300 milliliter slagroom
- 75 gram roomboter
- 50 gram blanke stroop
Bereiding:
Van het cakebeslag:
Verwarm de boter en de karamel tot 30 graden. Doe het mengsel in een keukenmachine voeg de eieren toe. Laat de machine ongeveer 2 minuten met de vlinder in de laagste versnelling draaien.
Voeg vervolgens de cakemix toe en meng ongeveer 3 minuten op de laagste versnelling.
Strijk het mengsel (ongeveer 3 centimeter dik) uit op een ingevette of met bakpapier beklede bakplaat. Bak de cake in een voorverwarmde over op 180 graden, 30-35 minuten.
Laat de cake afkoelen.
Van de karamel:
Laat het water en de suiker in een pan met dikke bodem lichtbruin koken. Voeg al roerend de boter, slagroom en de blanke stroop toe. Laat onder af en toe roeren ongeveer 2 minuten zachtjes doorkoken.
Bestrijk de afgekoelde cake dun met de karamel. Wanneer de karamel iets hard is geworden, kan de cake in de gewenste vorm gesneden worden.
(Bron: Richard Kerklaan )