Gudanang van Noni Kooiman en Oma Toemi
Publicatiedatum: 13 mei 2024
Eten is een belangrijk onderdeel van de Surinaamse cultuur. Kookboekenschrijver en kok Noni Kooiman reist door Suriname en bezoekt in de 6-delige serie Paramaribo pepers mensen met verschillende culturele achtergronden om samen te koken en te eten. Achter de recepten, ingrediënten en culinaire gewoontes blijken persoonlijke familietradities te schuilen die soms ver teruggaan in de geschiedenis. Ze deelt het recept voor gudanang van Oma Toemi met ons.
Ingrediënten, voor 6 porties
- 3 theelepels trassi
- 10 tenen knoflook
- 150 gram rietsuiker
- zout en peper
- 13 stukjes gedroogde kentjoer (bij de toko)
- 1 adjumapeper (bij de toko)
- 1 kilo geraspte kokos
- 6 eieren
- 1 flinke bos klaroen (bij de toko, of 400 gram wilde spinazie)
- 300 gram taugé
- 1 flinke bos kousenband (bij de toko)
- IJswater
Bereiding gudanang
Stamp de trassi, knoflook en rietsuiker met een snuf zout fijn in een kom. Stamp de kentjoer fijn op je werkblad en voeg toe. Doe het mengsel met de kokosrasp en peper in een pan en doe er zoveel water bij dat het net onder staat. Meng en breng aan de kook. Laat op laag vuur helemaal droogkoken. Roer regelmatig
Kook ondertussen de eieren in 9 minuten hard. Laat schrikken onder koud water en pel ze.
Pluk de blaadjes van de klaroen. Breng een ruime pan water aan de kook en zet een bak ijswater klaar. Doe de klaroen in het kokende water en schep meteen over in het ijswater. Laat uitlekken in een vergiet en zorg dat de bak ijswater weer ijskoud is.
Breng het water opnieuw aan de kook en doe de taugé erin. Schep na 15 seconden in het ijswater.
Doe nu hetzelfde met de kousenband maar kook de bonen 3 minuten als het water weer kookt. Laat afkoelen in ijswater en snijd de uiteinden weg. Snijd ze in stukken van ongeveer 5 centimeter.
Serveer de groenten met de eieren en de kokossambal.
Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.
(Bron: Noni Kooiman & Toemi Dongen. Foto: Still uit uitzending Paramaribo Pepers VPRO)