Naar cookieinstellingen
paprika

Groene, gele, oranje en rode paprika’s: wat is het verschil?

Alle Nederlandse supermarkten verkopen paprika’s. Vaak zijn ze er in het groen, geel, oranje en rood. Wat is precies het verschil tussen de groene, gele, oranje en rode variant?

Rijp en onrijp

De paprika is veelzijdig. De verschillende kleuren paprika’s hebben allemaal hun eigen smaak en kunnen dus in een heel scala aan gerechten worden gebruikt. Of de paprika ook bedoeld is om zo breed inzetbaar te zijn, is echter de vraag. Net als bij tomaten is de paprika immers pas rijp als deze rood is. Oranje, gele en groene paprika’s zijn dus eigenlijk gewoon onrijp. Althans, dit geldt voor de variant die hier vaak in de supermarkt te vinden is. Er zijn enorm veel verschillende paprikasoorten waarvan sommige ook geel of oranje als ‘eindkleur’ hebben. Als u ooit in Hongarije – het paprikaland bij uitstek – bent geweest weet u dit wellicht, want in dit land worden heel veel meer soorten paprika’s verkocht en gegeten.

paprika's

Groente op de markt in Budapest. Rechts vooraan ziet u de Hongaarse waxpeper of witpunt paprika. Deze paprikasoort wordt veel gegeten in Hongarije en Trukije.

Samenstelling

Niet alleen de rijpheid verschilt per kleur. Ook de samenstelling is anders. De Britse scheikundige Andy Brunning legt dit uit op zijn website compoundchem.com. Groene paprika’s bevatten veel chlorofyl, beter bekend als bladgroen. De naam zegt het al: deze stof geeft de paprika de groene kleur. Naarmate de paprika verder rijpt, verdwijnt dit en komt er meer bètacaroteen vrij. Zo ontstaan gele en oranje paprika’s. Bètacaroteen is ook de stof die ervoor zorgt dat wortelen oranje zijn en wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Naarmate de paprika verder rijpt nemen een aantal voedingsstoffen af, waaronder de vitamine c-waarde, maar neemt de hoeveelheid (E)-2-hexenal and (E)-2-hexanol toe. Deze 2 stoffen zorgen ervoor dat rode paprika de kenmerkende zoete smaak en geur krijgt. Hoe rijper de paprika, hoe zoeter.

Vitamine c

Naast de chemische samenstelling, verschillen ze ook wat betreft voedingswaardes. De paprika staat bekend als een groente die veel vitamine c bevat, maar per kleur fluctueert de hoeveelheid nogal. Uit recent Indonesisch onderzoek blijkt dat er in gele paprika veruit de meest vitamine c zit: zo’n 159,61 milligram per 100 gram. Een groene bevat 16,52 milligram per 100 gram, een oranje 121,38 milligram en een rode 81,19 milligram.

De paprika is niet de enige groente of vrucht waar het vitamine c-gehalte daalt naarmate het rijpingsproces vordert. Bij druiven is dit bijvoorbeeld ook het geval. Dit heeft vermoedelijk te maken met blootstelling aan licht en temperatuur.

(Bron: researchgate.net, mindfloss.com, compoundchem.com, voedingscentrum)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.