Naar cookieinstellingen
wijn

Gras, aardbei en ananas: hoe komt wijn aan al die aroma’s?

Bloemen, fruit, chocolade en zelfs gras: wie weleens een wijntje drinkt weet dat er in het glas allerlei smaken en geuren schuil gaan. Hoe komt deze van druiven gemaakte drank eigenlijk aan zo’n breed scala aan aroma’s

Aroma’s te over

Wie een druif eet, proeft vrijwel altijd hetzelfde, maar wie wijn drinkt zal absoluut het tegenovergestelde ervaren. Geen enkele wijn is hetzelfde en dat komt door de aroma’s. U kunt het zo gek niet bedenken, of het aroma komt voor in de wereld van de wijnen. van banaan tot boter en van tijm tot peper.

3 types

Deze aroma’s worden niet aan de wijn toegevoegd, maar ontstaan door een natuurlijk proces. Er wordt onderscheid gemaakt tussen 3 type aroma’s: primaire, secundair en tertiaire. De primaire aroma’s ontstaan in de druif zelf, de secundaire tijdens de gisting en de tertiaire terwijl de wijn rijpt.

wijn
Lees ook: Hoe lang is wijn houdbaar en wat kunt u met restjes doen?

Eigen aroma’s

Welke aroma’s er tijdens de verschillende fases naar boven komen, is van allerlei factoren afhankelijk. Zo heeft elk druivensoort eigen aroma’s. Om die omhoog te brengen moeten de omstandigheden ideaal zijn. Dat wil zeggen: de juiste grondsoort, de goede temperatuur, een bepaalde hoeveelheid zon en ga zo maar door. Voorbeelden van typische primaire aroma’s zijn rood-of zwart fruit, peper (rode wijnen) en citrus- of steenvruchten (witte wijn). Ook groene peper is een typisch primair aroma.

Esters

De primaire aroma’s verdwijnen niet zodra het gistingsproces begint, maar worden hierdoor juist versterkt. Tijdens de gisting wordt het palet ook aangevuld met de secundaire aroma’s. Dat komt omdat suikers worden omgezet in alcohol, waardoor zogenoemde esters ontstaan. Dat zijn chemische verbindingen, die tot stand komen na menging van zuur met alcohol. Elke ester heeft een zeer specifieke smaak en geur. Zo kan het voorkomen dat wijn tijdens het gisten opeens tonen van ananas of banaan krijgt. Ook het vat waarin deze gisting plaatsvindt heeft invloed op de aroma’s. Gebeurt dit in een houten vat? Dan kan dit de smaak van koffie of kokosnoot met zich meebrengen.

Na deze gistronde kan de wijnboer ook nog kiezen voor een malolactische vergisting.  Tijdens dit 2e gistingsproces worden hardere appelzuren omgezet in zachtere melkzuren. Dit gebeurt vaak met chardonnay, waardoor het vaak een boterachtig aroma heeft. Rode wijn krijgt ook vaak deze behandeling, waardoor de smaak zachter wordt.

Rijping

Het grootste gedeelte van de wijnen heeft vooral primaire en secundaire aroma’s,  omdat ze minder lekker worden als ze langere tijd bewaard worden. Daardoor ontwikkelen de tertaire aroma’s zich niet. Sommige wijnen kunnen wel en tijd bewaard worden, waardoor zij wel dit soort aroma’s bevatten. Als het over oudere wijn gaat, worden de aroma’s vaak omschreven als het boeket. Zo’n boeket bestaat in de tertiaire fase vaak uit wat zwaardere smaken, zoals den, mokka, chocolade, krenten en zelfs leer.

(Bron: wijnkennis.be, winewijnwein.nl, osteriamichel.be, Douane, abelswijnen.nl, eurocave.nl, aromaster.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.