Naar cookieinstellingen

Gourmetten met Kerst? Pas op voor een voedselinfectie!

Wist u al dat een hamburger eigenlijk gemalen vlees is? En dat er bij gemalen vlees allerlei schadelijke bacteriën van de buitenkant in het vlees terecht kunnen komen? De meeste gourmetpakketten van de supermarkt, slager of groothandel bevatten kleine hamburgertjes en het is dus belangrijk dat u goed oplet tijdens het gourmetten.

Risico op een voedselinfectie

Niet iedereen is op de hoogte van het risico op een voedselinfectie bij gemalen vlees zoals hamburgers. 31 procent van de Nederlanders denkt ten onrechte dat ze niet ziek kunnen worden van een half doorbakken hamburger, zo blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum.

Goed doorbakken

Gelukkig is er een oplossing. Vervelende klachten zoals buikpijn, diarree en overgeven zijn te voorkomen door hamburgers en ander rauw vlees goed te doorbakken. Dat doodt alle schadelijke bacteriën, zoals E.coli, salmonella, campylobacter en ESBL. Wieke van der Vossen, expert Voedselveiligheid adviseert: “Loop in een restaurant niet in de valkuil als een ober vraagt of u uw hamburger medium of rood wil. Bestel uw burger altijd well done of doorbakken.”

Een hamburger is geen biefstuk

“Een hamburger kun je niet half rauw of rosé eten, het is niet hetzelfde als een biefstuk” zegt Van der Vossen. “Een hamburger is gemalen vlees, vaak van rund- of varkensvlees. En in alle soorten gemalen vers vlees, zoals bijvoorbeeld worstjes en slavinken, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen.”

Gemalen vlees

Maar waarom geldt het advies voor het volledig doorbakken van uw vlees dan niet voor biefstuk, denkt u wellicht? “Bacteriën, zoals bijvoorbeeld E. coli, zitten veelal aan de buitenkant van een heel stuk vlees en niet zozeer aan de binnenkant. In gemalen vlees is de buitenkant vermengd met de binnenkant. Zo komen de bacteriën overal terecht. Biefstuk is vlees uit één stuk, en is aan de binnenkant redelijk schoon. Verhit je daarentegen een hamburger alleen aan de buitenkant dan kan de binnenkant nog besmet zijn met bacteriën.”

Groot risico bij kip

Uit het onderzoek van het Voedingscentrum blijkt ook dat mensen het risico op een voedselinfectie het hoogst inschatten bij kippenvlees. Op de 2e plaats staat varken. Daarna volgt lamsvlees en als laatste rundvlees. “Bij kip weten mensen dat je het moet doorbakken, vanwege salmonella,” verklaart van der Vossen. “Daar hebben jarenlange campagnes, salmonella-uitbraken en waarschuwingen op etiketten wel voor gezorgd. Het risico bij rundvlees is echter hetzelfde. Bij een halfrauwe hamburger loop je evenveel risico als bij een niet goed doorbakken kipfiletje.”

De cijfers

Volgens het RIVM lopen naar schatting elk jaar 107.000 mensen een voedselinfectie op door rund- of schapenvlees. Dit is net zoveel als voor kip en varkensvlees samen. Van kip worden naar schatting 61.000 mensen elk jaar ziek. Van varkensvlees 45.000. En dit terwijl kip- en varkensvlees veel meer gegeten wordt dan rund- en schapenvlees.

(Bron: Voedingscentrum)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.