Gourmetten met Kerst? Pas op voor een voedselinfectie!
Publicatiedatum: 23 december 2016
Wist u al dat een hamburger eigenlijk gemalen vlees is? En dat er bij gemalen vlees allerlei schadelijke bacteriën van de buitenkant in het vlees terecht kunnen komen? De meeste gourmetpakketten van de supermarkt, slager of groothandel bevatten kleine hamburgertjes en het is dus belangrijk dat u goed oplet tijdens het gourmetten.
Risico op een voedselinfectie
Niet iedereen is op de hoogte van het risico op een voedselinfectie bij gemalen vlees zoals hamburgers. 31 procent van de Nederlanders denkt ten onrechte dat ze niet ziek kunnen worden van een half doorbakken hamburger, zo blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum.
Goed doorbakken
Gelukkig is er een oplossing. Vervelende klachten zoals buikpijn, diarree en overgeven zijn te voorkomen door hamburgers en ander rauw vlees goed te doorbakken. Dat doodt alle schadelijke bacteriën, zoals E.coli, salmonella, campylobacter en ESBL. Wieke van der Vossen, expert Voedselveiligheid adviseert: “Loop in een restaurant niet in de valkuil als een ober vraagt of u uw hamburger medium of rood wil. Bestel uw burger altijd well done of doorbakken.”
Een hamburger is geen biefstuk
“Een hamburger kun je niet half rauw of rosé eten, het is niet hetzelfde als een biefstuk” zegt Van der Vossen. “Een hamburger is gemalen vlees, vaak van rund- of varkensvlees. En in alle soorten gemalen vers vlees, zoals bijvoorbeeld worstjes en slavinken, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen.”
Gemalen vlees
Maar waarom geldt het advies voor het volledig doorbakken van uw vlees dan niet voor biefstuk, denkt u wellicht? “Bacteriën, zoals bijvoorbeeld E. coli, zitten veelal aan de buitenkant van een heel stuk vlees en niet zozeer aan de binnenkant. In gemalen vlees is de buitenkant vermengd met de binnenkant. Zo komen de bacteriën overal terecht. Biefstuk is vlees uit één stuk, en is aan de binnenkant redelijk schoon. Verhit je daarentegen een hamburger alleen aan de buitenkant dan kan de binnenkant nog besmet zijn met bacteriën.”
Groot risico bij kip
Uit het onderzoek van het Voedingscentrum blijkt ook dat mensen het risico op een voedselinfectie het hoogst inschatten bij kippenvlees. Op de 2e plaats staat varken. Daarna volgt lamsvlees en als laatste rundvlees. “Bij kip weten mensen dat je het moet doorbakken, vanwege salmonella,” verklaart van der Vossen. “Daar hebben jarenlange campagnes, salmonella-uitbraken en waarschuwingen op etiketten wel voor gezorgd. Het risico bij rundvlees is echter hetzelfde. Bij een halfrauwe hamburger loop je evenveel risico als bij een niet goed doorbakken kipfiletje.”
De cijfers
Volgens het RIVM lopen naar schatting elk jaar 107.000 mensen een voedselinfectie op door rund- of schapenvlees. Dit is net zoveel als voor kip en varkensvlees samen. Van kip worden naar schatting 61.000 mensen elk jaar ziek. Van varkensvlees 45.000. En dit terwijl kip- en varkensvlees veel meer gegeten wordt dan rund- en schapenvlees.
(Bron: Voedingscentrum)