Naar cookieinstellingen
stokbrood

Gooi stokbrood niet weg als het hard is geworden, dit kunt u ervan maken

Heeft u na het barbecueën of het kaasfonduen nog (veel) stokbrood over? De volgende dag is het brood vaak minder lekker en begint het al hard te worden. Maar gooi het brood niet weg. U kunt er namelijk nog heel veel mee doen.

Stokbrood oppiepen

Er zijn verschillende mogelijkheden om oud stokbrood weer lekker te krijgen. Zo kunt u bijvoorbeeld het brood ‘oppiepen’. Maak het brood een klein beetje vochtig onder de kraan en bak het dan kort in de oven of de airfryer. Dunne plakjes in de broodrooster roosteren werkt ook goed. Even opbakken in de pan kan ook. Smeer dan een beetje olijfolie of boter aan beide kanten van de plakjes, zo wordt het lekker knapperig. Let wel goed op, want het stokbrood kan snel verbranden op deze manier.

cake uit de airfryer
Lees ook: Airfryer niet alleen om in te frituren, maar ook om cake en brood in te bakken

Gebruik het in een nieuw gerecht

U kunt het oude stokbrood ook verwerken in nieuwe gerechten. Zo kunt u er bijvoorbeeld croutons van maken, die lekker in een salade zijn. Of stukjes stokbrood gebruiken voor een broodsalade: de panzanella. Dunne plakjes snijden van het brood en dit roosteren in de oven met verschillende toppings werkt ook goed. Dit noemen we crostini’s. Denk aan deze crostini met koninklijke toppings van Sandra Ysbrandy of de Catalaanse tapas van Anna Roca. Het oude stokbrood hoeft niet alleen hartig gebruikt te worden, u kunt er namelijk ook een toetje van maken: broodpudding!

Verwerken op een andere manier

Van oud stokbrood kunt u ook makkelijk zelf paneermeel maken. Snijd hiervoor het brood eerst in kleine stukjes en bak het daarna in de oven. Zo wordt het wat harder. Daarna kan het in een keukenmachine fijngemalen worden. Ook wentelteefjes kunt u goed maken van het oude brood. Het zal alleen misschien een iets grovere structuur hebben dan met gewoon brood. Heeft u nog een lang stuk stokbrood over? Maak er dan een pizzabroodje van. Snijd het stokbrood doormidden en besmeer met een tomatensaus, geraspte kaas en beleg naar keuze. Bak het af in de oven op 200 graden en ongeveer 10 minuten, tot de kaas gesmolten is.

Bewaar stokbrood dus

Bewaar de restjes stokbrood dus wel na een barbecue of kaasfondue. Want er is nog meer dan genoeg mee te maken. Het lekkerste stokbrood maakt u natuurlijk zelf. Heel Holland Bakt heeft een recept hiervoor online staan.

(Bron: Archief, Libelle.nl, duurzaamthuis.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (7)

    veertje12 says:

    Maak er wentelteefjes van frenche toast .
    In een bakje twee eieren en een scheutje melk, brood er doorheen en in de koekenpan met boter bakken. Beetje suiker erop. Heerlijk.

    Len123 says:

    Leuke tips.
    Is er iemand die mij aan het recept van broodpudding kan helpen.
    Ik zoek tevergeefs naar een goed recept. (De recepten van Internet zijn het allemaal (nét) niet.
    Ik zoek er dus eigenlijk eentje uit grootmoeders kookboek/schrift/keuken.
    Mailen kan naar: [ter bescherming van uw persoonsgegevens hebben wij het mailadres verwijderd]
    Alvast bedankt.

      Amaranthus says:

      Beste Len123,
      Ik hoop dat dit een extra adres is en niet uw enige officieele a-mail adres.
      Het is niet zo verstandig om die openbaar op welke website dan ook te plaatsen.
      Daar kunt u veel ellende van krijgen.

      Ik hoop wel datu het juiste recept nog krijgt.
      Misschien naar de redactie mailen om in de volgende HHB mail te plaatsen???
      Lijk mij namelijk ook wel heel lekker.

      Vriendelijke groetjes,

      Amaranthus says:

      P.s. Ik neem aan dat u het recept dat via deze website te vinden is (Bron: Carolina Verhoeven) geplaatst op 15 juni 2013 als heeft geprobeerd?
      Zo niet… Gewoon boven aan deze pagina op recepten klikken en als zoekterm Broodpudding intoetsen.

      O ik zie ook een paar foutjes in mij andere reactie… Ach ja, het is in deze ruimte ook 34 graden op het moment dus de concentratie is niet al te best. Toch Sorry.

      MAX Vandaag says:

      Beste Len123,
      Zoals in het bericht al vermeld hebben wij ter bescherming van uw persoonsgegevens uw mailadres verwijderd. Onder het woord broodpudding zit een link naar een heerlijk recept voor een broodpudding 🙂
      Hartelijke groet,
      Redactie MAX Vandaag

    JM de Natris says:

    Reactie op veertje : Wentelteefjes heel lekker; maar probeer ook eens met een weinig kaneel in het “beslag”toe te voegen

    Ricardan says:

    Wat ik doe? Als ik stokbrood over heb, dan snij ik ze allemaal in sneetjes van zo’n 1 – 1,5 cm dik en leg ik ze op een snijplank waar ik ze dan een beetje laat uitdrogen. Dan pak ik de knoflookpers en doe ik 1 kant van elk sneetje met knoflook besmeren…(lekker royaal voor wie van knoflook houdt)
    Daarna pak ik de koekenpan en doe er een flinke scheut olijfolie in en leg er de sneetjes in met de knoflookkant naar boven, anders verbrandt de knoflook te snel, onderkant bruin laten worden en dan omdraaien en goed in de gaten houden dat het blijft bakken en zonodig een scheut olijfolie toevoegen.
    Daarna uit de pan scheppen en in een schaal doen….
    Heerlijk om zomaar te eten, of met kaas……
    Iedereen bij mij is er gek op..!

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.