Gooi de harde kern van een ananas niet weg, maar gebruik het
Publicatiedatum: 15 juni 2023
Met warm weer is een verse ananas een lekkere smaakmaker. Gewoon om zo los op te eten, op de barbecue of in een taart verwerkt. Voor gebruik snijden we het binnenste gedeelte weg. Deze harde kern is niet het lekkerste stuk. Maar weggooien is ook zonde. Het is namelijk wel te gebruiken.
Het ananashart, oftewel de harde kern
De harde kern, ook wel het ananashart genoemd, is wat meer vezelig, harder en heeft minder smaak dan de rest van de ananas. Daarom eten we het vaak niet op. Maar het is wel eetbaar, zowel rauw als bewerkt. Er zijn meerdere manieren om de harde kern te verwerken.
Maak er ananas ijsblokjes van
Snijd de ananas zoals u gewend bent. In dit artikel staat een tip hoe u dat kan doen. Snijd het hart vervolgens in kleine blokjes. Stop deze in een diepvrieszak of -bak en vries in. Als u op een later moment een smaakje wilt geven aan water, kan er zo’n blokje ananashart in gestopt worden. Het geeft dan een vleugje ananassmaak af aan het water. En het staat ook nog eens heel zomers, met zo’n geel blokje in het water.
De bevroren blokjes zijn ook goed te verwerken in een smoothie. Eventueel met bevroren stukjes van de rest van de ananas.
Maak van de harde kern puree
Om het ananashart zachter te maken, kan het gekookt worden in water. De kooktijd hangt af van de grootte en hoe rijp de vrucht is. Daarna kan het makkelijker gesneden en gepureerd worden. De puree kunt u verder voor verschillende bereidingen gebruiken. Denk aan een (alcoholvrije) zomercocktail, soep of smoothie. Maar ook bij de yoghurt of met een paar ananasschijven als toetje.
Rasp het harde deel van een ananas
Mist een gerecht nog net een lichtzoete smaak en iets knapperigs? Rasp dan het ananashart eens en gebruik dit. Lekker voor over een salade of een gerecht waar al ananas in verwerkt is, zoals deze zoetzure kip met ananas. Kijk voor meer recepten met ananas op onze receptenpagina.
Een goede stof (die ook zorgt voor het prikkelende gevoel)
In ananas, en vooral ook in de harde kern, zit bromelaïne. Dit stofje zorgt ervoor dat ananas bij sommige mensen in de mond prikt. Maar het is ook een goede stof. Het wordt medicinaal ingezet, heeft van nature ontstekingsremmende eigenschappen en heeft invloed op onze immuuncellen.
(Bron: Culy, Dole, 24Kitchen. Foto: Shutterstock)