Goed nieuws: er zit minder vet én zout in ons eten
Publicatiedatum: 3 januari 2018
Mensen hebben zout en vet nodig, maar teveel is niet goed. Gelukkig stoppen producenten van etenswaren steeds minder van deze stoffen in hun eten, zo blijkt uit recent onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Zout
Om tot deze conclusie te komen onderzoekt de NVWA 404 vergelijkbare soorten levensmiddelen, waaronder brood, kaas, koekjes, soep en vleeswaren. Hieruit blijkt dat het zoutgehalte van deze producten de afgelopen 6 jaar met 11 procent is gedaald. Met name in kaas, brood, kant- en- klaarmaaltijden, soep, vleeswaren en ingeblikte producten zit minder zout. Gemiddeld is het zoutgehalte van een dergelijk product in 2017 1,13 procent, tegenover 1, 24 procent in 2011. Opvallend is dat het zoutgehalte dat wordt aangegeven op het etiket, vaak hoger is dan het daadwerkelijke percentage. Waarom dit zo is, kan de NVWA niet verklaren.
Vet
Ook het vetgehalte in producten daalt langzaam, weet de autoriteit te melden. Volgens hen zit er bijvoorbeeld in 94 procent van de kant- en- klaarmaaltijden een vetpercentage dat acceptabel is.
Akkoord over minder zout en vet
De NVWA voert dit onderzoek uit om te kijken of de producten voldoen aan de afspraken die zijn gemaakt in het Akkoord verbetering productsamenstelling. Dit akkoord is gesloten door het ministerie van Volksgezondheid en brancheorganisaties van de voedingsmiddelenindustrie en heeft als doel het zout- en vetgehalte in producten terug te dringen. Uiteindelijk is het streven dat het in 2020 gemakkelijker moet zijn voor consumenten om maximaal 6 gram zout binnen te krijgen en maximaal 10 procent van de dagelijkse benodigde calorieën uit verzadigd vet te laten bestaan.
Hoeveel zout zit er in uw eten?
Nu is dit vaak nog niet mogelijk, omdat deze stoffen aan bijna alle producten worden toegevoegd. Zeker in het geval van zout, dat zelfs in ijs zit. De Nierstichting zet zich actief in om mensen bewust te maken van de hoeveelheid zout die zij op een dag binnen krijgen. Bent u benieuwd hoeveel zout uw favoriete producten bevatten? En hoe u ervoor kunt zorgen dat u minder van deze stof binnen krijgt? Neem dan een kijkje op de website van deze stichting.
(Bron: Nierstichting, website NVWA, NU.nl)