Naar cookieinstellingen
gnocchi

Gnocci met een salade met toum van Janny van der Heijden

Het recept wat Janny in Tijd voor MAX maakt komt uit het nieuwe boek van Ottolenghi en heet Test Kitchen. En dat is het ook letterlijk, want met een heel team zijn ze de keuken in gegaan om verschillende recepten uit te proberen. Het boek is gemaakt tijdens de corona pandemie en hij is dus ook anders te werk gegaan. Veel meer met ingrediënten uit de keukenkastjes, koelkast en vriezer. Zoals bonen uit blik en fruit uit de vriezer. De gnocchi die Janny maakt kunt u ook een dag van tevoren maken en koken. 

Ingrediënten:

Voor de gnocchi:

  • 1,4 kilo bloemig kokende aardappels
  • 3 eidooiers
  • 110 gram bloem
  • 2 eetlepels olijfolie, wat extra om te besprenkelen
  • 70 gram ongezouten boter
  • 35 gram pijnboompitten
  • 2 eetlepels citroensap
  • 5 gram peterselieblaadjes, grof gehakt
  • 80 gram crème fraîche (om er eventueel bij te serveren)
  • zout en peper

Voor de sumak-uien:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 rode uien, gehalveerd in dunne plakken (is ongeveer 350 gram)
  • 1/2 theelepel zout
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • 4 theelepels sumak

Voor de salade:

  • 1 grote citroen
  • 300 gram diepvries of verse fijne tuinboontjes (diepvriesbonen ontdooid en vliezen verwijderd)
  • 2 kropjes little gem, kern verwijderd en bladeren losgehaald
  • 10 gram dragonblaadjes
  • 10 gram muntblaadjes
  • 10 gram dillenaaldjes
  • 100 gram toum
  • 3 eetlepels olijfolie

Voor de toum:

  • 100 gram knoflooktenen (ongeveer 3 bollen), gepeld
  • 300 milliliter zonnebloem olie
  • 75 milliliter citroensap
  • zout

Bereidingswijze:

Van de gnocchi met de sumak0uien:

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Leg de aardappels direct op het middelste rooster van de oven en bak ze circa 45 minuten of tot ze gaar zijn.

Bereid intussen de uien. Verhit de olie in een grote sauteerpan op halfhoog tot hoog vuur. Voeg de uien toe met een 1/2 theelepel zout en bak ze af en toe roerend 12 tot 15 minuten tot ze gaar en bruin zijn. Doe de knoflook erbij en bak nog 2 minuten tot hij geurt. Roer de sumak door het uienmengsel en haal de pan van het vuur. Stort het mengsel in een mengkom en spoel de pan om.

Snijd de nog warme aardappels open (gebruik een theedoek of keukenhandschoenen) en schep het kruim eruit, gooi de schillen weg. Voor de gnocchi heeft u ongeveer 600 gram aardappelkruim nodig. Pureer het in een aardappelpers direct boven een schoon werkvlak. Spreid het mengsel iets uit zodat het niet een te hoge berg is en besprenkel gelijkmatig met de eidooiers, gevolgd door de bloem en de 1/2 theelepel zout. Hak het mengsel met een deeghakker of -schraper en blijf hakken tot alles gelijkmatig is vermengd. Veeg het met de vingertoppen bij elkaar tot een bal (kneed het mengsel in geen geval!). Schrap alles in een spuitzak en zet opzij.

Breng een grote pan water met ruim zout op een halfhoog vuur aan de kook. Knip een punt van het uiteinde van de spuitzak af om een opening van 2 centimeter te maken. Spuit stukjes van 3 centimeter lang in het kokende water (ongeveer 12 per keer) en snijd ze telkens met en klein scherp mes los. Laat ze 1 tot 2 minuten koken tot de gnocchi aan het oppervlak blijft drijven. Schep de gnocchi met een schuimspaan op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel licht met olie om uitdogen te voorkomen. Maak alle gnocchi op deze maner, ongeveer 4 tot 5 porties.

Giet 1 eetlepel olie in de omgespoelde sauteerpan en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Verdeel de gnocchi in 3 porties. Voeg een portie toe en bak de gnocchi in 4 minuten rondom goudbruin en schap ze weer op een met bakpapier beklede bakplaat. Bewerk zo de andere 2 porties, en voeg voor elke portie een 1/2 eetlepel olie toe.

Laat de boter in dezelfde pan op halfhoog tot hoog vuur smelten. Voeg de pijnboompitten, 1/2 theelepel zout en royaal versgemalen peper toe en bak ze in 2 minuten goudbruin. Zet het vuur laag en doe alle gnocchi, sumak-uien, citroensap en peterselie in de pan en roer alles rustig door elkaar. Serveer eventueel met de crème fraîche.

Van de toum:

Halveer de knoflooktenen over de lengte en verwijder met een puntig mesje de kern (soms is die groen of lijkt het op een wit takje).

Doe de van de kern ontdane tenen in een keukenmachine met 1/4 theelepel zout en 2 eetlepels olie. Mix alles zo’n 3 minuten tot het mengsel heel glad en luchtig is. Stop de motor een paar keer om de wand van de kom schoon te schrapen. Voeg terwijl de motor rustig draait geleidelijk 60 milliliter van de olie toe, gevolgd door 1 eetlepel citroensap. Ga zo door en wissel de olie en het citroensap af; eindig met de olie. Doe dit heel langzaam en gelijkmatig. U wilt liever niet dat de toum schift. Het moet uiteindelijk een wit luchtig en homogeen mengsel zijn. Schep hem in een gesteriliseerde afsluitbare pot en zet deze in de koelkast. U kun hem maximaal 4 weken bewaren.

Van de salade:

Schil de citroen met een klein scherp mesje en snijd de partjes tussen de vliezen uit. Hak de partjes grof in 3 tot 4 stukjes en doe z in een grote schaal. Knijp boven de schaal het sap uit de vliezen (ongeveer 1,5 theelepel sap is nodig).

Doe de tuinbonen, sla, kruiden, 2 eetlepels olijf olie, 1/4 theelepel zout en royaal versgemalen peper in de schaal met citroen en schud alles losjes door elkaar.

Meng de toum met de yoghurt en strijk het mengsel uit over een grote schaal. Schik aan de ene kant de salade erop. Besprenkel alles met de overgebleven eetlepels olie en dien de salade op.

(Bron: Janny van der Heijden | Ottoleghi: Test Kitchen | Foto ter illustratie)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.