Gnocchi op 2 verschillende manieren van Janny van der Heijden
Je schrijft gnocchi maar je zegt ‘njokki’. En hoewel gnocchi misschien enigszins ingewikkeld klinkt, zijn de aardappel-deegballetjes uitermate handig in voorraad en simpel te bereiden. Ze zijn te vinden bij het pastaschap in de supermarkt en zonder koeling maandenlang houdbaar. Heerlijk als bijgerecht, maar ook als stevig lunch- of voorgerecht.
2 bereidingen uit 1 pak
Breng voor de deegwaren water aan de kook, voeg zout toe en laat de gnocchi in de pan glijden. Kook tot ze boven komen drijven en kook eventueel nog 1 á 2 minuten langer door, afhankelijk van de aanwijzingen op de verpakking. Dat kan soms verschillen per merk. Giet de gnocchi af en verdeel de hoeveelheid in tweeën.
Gnocchi uit de oven
Ingrediënten:
- ½ hoeveelheid gekookte gnocchi.
- 1 blik kerstomaatjes uit blik (400 gram).
- Italiaanse keukenkruiden.
- Knoflookpoeder.
- Lente-uitjes of stengel bleekselderij.
- 1 bol mozzerella.
- Verse basilicumblaadjes.
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200°C. Doe de gnocchi in een grote kom. Meng de tomaten uit blik met de kruiden en schenk over de gnocchi. Meng er dooreen. Voeg kleingesneden lente-ui of bleekselderij toe en laat alles in een kleine ovenschaal glijden. Verdeel de mozzerella over de gnocchi en plaats voor ongeveer 25-30 minuten in de oven. Garneer zodra de schotel uit de oven komt met basilicumblaadjes.
Gnocchi met hazelnootboter en walnoten
Hazelnootboter is geen boter van hazelnoten, maar boter die verwarmd is tot de kleur goudbruin is. Dat geeft een nootachtige, romige smaak en combineert perfect bij de gnocchi.
Ingrediënten:
- Flinke klont boter.
- Handje vol gepelde walnoten, verkruimeld.
- Versgemalen peper.
- ½ hoeveelheid vers gekookte gnocchi.
Bereidingswijze:
Smelt de boter in een klein koekenpannetje. De boter vormt eerst grote bellen, die geleidelijk overgaan in kleinere belletjes en dan in een soort schuimlaagje. Neem het pannetje van het fornuis zodra deze schuimlaag langzaam wegtrekt. De boter is nu perfect.
Schenk de boter over de gekookte gnocchi en bestrooi met de verkruimelde walnoten en peper naar smaak.
(Bron: Janny van der Heijden)