Naar cookieinstellingen
Duur 15:03
Gepubliceerd op 7 september 2018

Glutenvrije brownies

Nieuw op de vrijdag is Bak mee met MAX. Heel Holland Bakt-winnaar Hans Spitsbaard bakt wekelijks een zoete lekkernij voor u. Hij trapt af met brownies en die zijn ook nog eens glutenvrij. Afhankelijk van hoe groot u de stukken snijdt, kunt er gemiddeld 24 stukjes uit snijden.

Ingrediënten:

Voor de brownies:

  • 100 gram hazelnoten
  • 100 gram pecannoten
  • 220 gram boter + extra om in te vetten
  • 6 eieren
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 210 gram pure chocolade (callets of grof gehakt)
  • 2 gram zout
  • 13 gram bakpoeder
  • 240 gram amandelmeel
  • 50 gram amaretto

Voor de ganache:

  • 225 gram slagroom
  • 150 gram pure chocolade (callets of grof gehakt)
  • 60 gram boter, op kamertemperatuur

Voor de garnering: 

  • 20 gram hazelnoten, geroosterd en grof gehakt

Extra nodig:

  • een bakvorm van 28 x 33 centimeter

Bereidingswijze:

Noten roosteren

Verwarm de oven voor op 160 °C. Verdeel de hazelnoten over een bakplaat en doe de pecannoten in een hittebestendige schaal. Rooster de noten in ongeveer 15 minuten bruin. Haal de pecannoten er na ongeveer 7 minuten uit, anders worden ze bitter.

Ganache

Hak de chocolade en doe de stukjes in een kom. Breng in een steelpan de slagroom aan de kook en giet hem op de chocolade. Voeg de boter toe en roer tot een egale massa. Laat afkoelen.

 Browniebeslag

Vet de bakvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Verhoog de oventemperatuur naar 175 °C als alle noten eruit zijn gehaald. Klop de eieren met een handmixer tot ze luchtig en lichtgeel zijn. Voeg beetje bij beetje de kristalsuiker toe en klop het beslag nog zo’n 5 minuten op hoge snelheid; het eierbeslag moet bijna wit van kleur zijn.

Smelt de boter in een ruime pan. Voeg de chocolade toe aan de boter en roer tot alle chocolade is gesmolten. Haal de pan van het vuur, voeg het zout toe en spatel eenvijfde van de eiermassa voorzichtig door het chocolade-botermengsel. Schenk daarna het chocolademengsel in de kom met het eierenmengsel en spatel alles door elkaar. Zeef het bakpoeder boven de kom. Hou een handje van de hazelnoten over en voeg de rest van de hazelnoten, pecannoten, het amandelmeel en de amaretto toe. Verdeel het beslag over de bakvorm en bak in ongeveer 35 minuten gaar. Laat minimaal 20 minuten in de vorm afkoelen. 

Garnering

Hak de overgehouden hazelnoten grof. Smeer de ganache over de brownies en garneer met de hazelnoten.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Reacties (7)

    Ineake says:

    Het zou heel handig zijn als de afmeting van de bakvorm gegeven wordt.
    Kunt U die nog toevoegen? Lengte/breedte/hoogte en inhoud?

      MAX Vandaag says:

      Beste Ineake,

      De afmetingen hebben we inmiddels toegevoegd.

      Met vriendelijke groeten,
      Redactie MAX Vandaag

    Cesaria says:

    De brownies zijn echt heel lekker!

    elssp says:

    Door wat kan ik de amaretto vervangen als ik liever geen alcohol gebruik? Bedankt!

      MAX Vandaag says:

      Beste elssp, bedankt voor uw reactie. Eventueel kunt u hiervoor in de plaats een scheutje koffie toevoegen, maar u kunt het recept ook prima zonder de amaretto maken.

    LoesA says:

    Heerlijke brownie maar deze is erg brokkelig en valt snel uit elkaar bij het snijden. Te lang gebakken mss? Of andere oorzaak. Ik heb een vorm van 20×20 cm dus heb 2/3 deel van alles gebruikt. Of klopt verhouding niet?

    Janneke22 says:

    Zijn de genoemde oventemperaturen voor een heteluchtoven?

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.