Glas melk? Kies eens voor iets anders dan koemelk
Publicatiedatum: 10 september 2019
Nederlanders kiezen massaal voor plantaardige melk. Kiezen we voorheen traditioneel nog voor koemelk, tegenwoordig is dat wel anders. De afgelopen 3 jaar is de vraag naar bijvoorbeeld havermelk verdriedubbeld. De Zweedse haverdrinkfabrikant Oatly kondigt daarom aan een fabriek in Vlissingen te openen om de groeiende vraag naar havermelk in Nederland en de omliggende regio’s aan te kunnen. En havermelk is niet de enige melksoort die langzaam de Nederlandse markt verovert.
Waarom plantaardige melk
Naast havermelk bestaan er nog veel meer soorten plantaardige melk. Maar waarom zou u kiezen voor plantaardige melk in plaats van voor koemelk? In koemelk zit lactose en caseïne (melkeiwit), welke lastig te verteren zijn voor de darmen. Lactose zit niet alleen in melk maar wordt ook gebruikt in andere producten. Daardoor krijgt u op dagelijkse basis best veel lactose binnen. Dat kan lastig zijn voor uw darmen. Het is erg moeilijk om volledig lactosevrij te eten, maar een pak koemelk en yoghurt vervangen voor plantaardige varianten kan u al een heel stuk op weg helpen.
Veel keuze
Er valt genoeg te kiezen op het gebied van plantaardige melk. U kunt het tegenwoordig bij vrijwel elke supermarkt kopen en ook bij steeds meer koffietentjes kan u zelf kiezen welke melk u in uw koffie wilt. Wij hebben de meest populaire koemelk-vervangers voor u op een rijtje gezet.
Havermelk
Havermelk is vooral populair omdat het glutenvrij is. Toch is Nederlands haver volgens Oatly vaak nog niet volledig glutenvrij. Haver moet worden verwerkt in een speciale pelmachine. Die machine mag niet in contact komen met andere soorten graan. Dan kan de haver namelijk ‘besmet’ raken met gluten die wel in andere graansoorten zitten. In Nederland bestaan er nog niet veel van zulk soort machines. Maar in Scandinavië wordt haver al wel op deze manier verwerkt.
Kokosmelk
De kokosnoot is een gezonde noot die veel goede vetten en weinig proteïne bevat. Kokosmelk wordt gemaakt van het vruchtvlees van de kokosnoot. De melk wordt verkocht in blikjes, waar een dikkere melk in zit die geschikt is om mee te koken of om slagroom van te maken. Er bestaat ook kokosmelk in pak, dat is wat dunner waardoor het geschikt is om te drinken.
Amandelmelk
Amandelmelk heeft vele voordelen. Zo is het licht verteerbaar en daardoor gunstig voor leverpatiënten. Ook bevat de melk veel magnesium en fosfaten wat goed is voor het zenuwstelstel.
Het hoge gehalte vezels en vetten in melk gemaakt van noten zorgt voor een snel verzadigd gevoel. Amandelmelk wordt gemaakt door de noten te vermalen met water. Op deze manier kunt u melk maken met elke denkbare noot. U kunt notenmelk uiteraard ook in de supermarkt kopen. Let dan wel op of u de gezoete of ongezoete variant koopt, dat zorgt namelijk voor een smaakverschil.
Rijstmelk
Deze melk is wat wateriger dan koemelk. Rijstmelk is ook zoeter dan koemelk en is daarom heel geschikt om pannenkoeken of andere zoete lekkernijen mee te bakken. Rijstmelk bevat weinig eiwitten en vaak ook geen vitamine B12. Daarom wordt deze melk gezien als een wat minder gezonde keuze. Wel is rijstmelk lactosevrij.
Sojamelk
Zoals de naam al doet vermoeden is sojamelk afkomstig van de sojaboon. Soja is rijk aan eiwit, onverzadigd vet en bevat veel ijzer en vitamine B1. Sojamelk is daarom een goede vervanger voor koemelk. Qua smaak is sojamelk een beetje zoeter en romiger dan koemelk. Ook is sojamelk meestal een duurzame keuze.
Geitenmelk
Een niet plantaardige, maar wel gezonde vervanger van koemelk is geitenmelk. Geitenmelk bevat nog steeds lactose, maar een stuk minder. Daardoor is het gemakkelijker te verteren. Daarnaast zit geitenmelk vol met vitamines en met mineralen zoals ijzer, calcium en magnesium. Geitenmelk heeft wel een typische smaak, vergelijkbaar met de smaak van geitenkaas. Maar mocht u daar van houden, dan is deze melk een gezonde keuze.
Kamelenmelk
Het is nog niet zo bekend in Nederland, maar kamelenmelk is erg gezond. Deze melk bevat 3 keer meer vitamine c dan koemelk, bevat weinig vet en is rijk aan ijzer. Bovendien zit er weinig betalactoglobuline in. Dat is het eiwit dat een rol speelt bij het ontwikkelen van een koemelkallergie. Ook veroorzaakt melk van een kameel veel minder maag- en darmklachten. Meer over kamelenmelk leest u in dit artikel op MAXVandaag.
(bron: Nu.nl, ilovehealth.nl, het Voedingscentrum, Consumentenbond)