nasi

Gezonde nasi van Francis Kuijk

Nasi komt uit het Bahasa Indonesia en betekent letterlijk gekookte rijst. In Nederland is de Nasi Goreng, gebakken rijst, het meest bekend. Francis maakt een gezonde variant van het alom bekende recept. Het vlees wordt vervangen door tempé en de witte rijst voor zilvervliesrijst. Verder gebruikt Francis ook iets meer Chinese smaken zoals rijstwijn. Heeft u dit niet in huis, dan kunt u ook sherry gebruiken.

Ingrediënten:

  • 400 gram volkorenrijst (zilvervliesrijst)
  • 6 eieren, losgeklopt
  • peper en zout
  • zonnebloemolie
  • 250 gram tempé, in blokjes van ½ cm gesneden
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 stukken gemberwortel van 1 cm, fijngehakt
  • 2-3 rode chilipepers, in dunne ringen gesneden
  • 3 eetlepel vissaus (optioneel)
  • 2 eetlepel sesamolie
  • 3 eetlepel Shaoxing rijstwijn
  • 2 eetlepel ketjap asin
  • 5-6 lente-uien, in dunne ringen gesneden

Bereidingswijze:

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Breng de losgeklopte eieren op smaak met peper en zout en bak ze in wat zonnebloemolie tot roerei. Haal de pan van het vuur, maak de eieren rul en zet ze opzij.

Schenk een dunne laag zonnebloemolie in een wok en bak de tempé tot die goudbruin is. Roerbak de ui, knoflook, gember en chilipeper een minuut. Voeg de vissaus, sesamolie, rijstwijn, ketjap asin en een royale hoeveelheid zout toe.

Schep de rijst er in delen door en voeg de lente-uien en het roerei toe. Meng alles goed door.

Tips van Francis:

  • Maak roerei in plaats van omelet.
  • Gebruik wat u in huis heeft (rookworst, chorizo, blikje tonijn, ham, salami ….. mogelijkheden zijn eindeloos), het hoort niet allemaal, maar perfect tegen voedselverspilling!
  • Wees voorzichtig met ingrediënten die veel vocht bevatten zoals paprika, taugé en courgettes.
  • Gebruik koude rijst als het kan.
  • De wok en olie moet heet zijn, gebruik daarom geen olijfolie, maar bijvoorbeeld zonnebloemolie of pindaolie.
  • Het is gemakkelijker om de rijst in etappes toe te voegen.

(Bron: Francis Kuijk)

Geef een reactie