Naar cookieinstellingen
Gevulde koeken

Gevulde koeken van Annemarie

Een gevulde koek is een ronde koek, gemaakt van boterdeeg en met een zoete vulling. Amandelspijs is de meest voorkomende vulling, maar een cakevulling wordt ook wel eens toegepast. Annemarie Pronk deelt in Tijd voor MAX haar recept voor gevulde koeken.

Ingrediënten (12 stuks):

Voor de spijsvulling:

  • 200 gram amandelmeel
  • 200 gram kristalsuiker
  • 1 ½ ei
  • snufje zout
  • rasp van ¼ citroen

 Voor het deeg:

  • 400 gram bloem
  • ¾ tl zout
  • 220 gram basterdsuiker
  • 300 gram koude roomboter, in blokjes
  • 1 ei

Garnering:

  • 12 – 14 hele amandelen zonder vliesje
  • ½ losgeklopt ei

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak eerst het amandelspijs door het amandelmeel en de suiker te mengen met 1½  ei, een snufje zout en de citroenrasp. Verpak het spijs in plasticfolie en bewaar het tot gebruik in de koelkast. Doe de bloem, het zout, de suiker in een kom en wrijf hier de koude boter door. Voeg vervolgens het losgeklopte ei toe en kneed tot een soepele deegbal. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het 10 minuten in de koelkast.

Bestuif uw werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 3 à 4 mm dik. Steek 12 cirkels uit met een doorsnede van 9 cm en 12 cirkels met een doorsnede van 10 cm.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg hierop de deegcirkels van 9 cm  met voldoende tussenruimte. Maak het spijs eventueel wat zachter door wat water toe te voegen. Verdeel het spijs in 12 gelijke delen. Rol er balletjes van, druk ze wat platter tot schijven totdat ze een doorsnede hebben van 7 à 8 cm. Leg de schijven spijs op de deegcirkels. Maak met een kwastje met water de randen van de onderste deegcirkels vochtig en leg de cirkels van 10 cm er bovenop. Druk de randen goed aan.. Gebruik hierbij eventueel een vork, maar zorg er wel voor dat de buitenste rand niet te dun wordt. Bestrijk de bovenkant van de koeken met de rest van het losgeklopte ei. Druk in iedere koek een amandel en bestrijk deze ook licht met ei.

Bak de gevulde koeken in het midden van de oven in 25 à 30 minuten gaar. Vaak lopen de randjes van de koeken iets uit in de oven en zijn ze wat sneller bruin dan de rest van de koek. U kunt hele mooie koeken krijgen als u ze direct na het bakken opnieuw uitsteekt met een gekartelde steker (ongeveer 9 cm). Zo krijgt u perfect ronde koeken met een mooie rand.

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.