Naar cookieinstellingen
Gevulde eieren.

Gevulde eieren maken: zo doet u dat

Tijdens een verjaardag is het niet weg te denken als klein hapje: een schaal met gevulde eieren. Maar ook voor Pasen is het een lekker gerecht om te maken. We leggen uit hoe u het beste gevulde eieren maakt en we hebben nog een nieuwe snijtechniek.

Simpel te maken, maar toch kan er wat misgaan

De één vindt ze heerlijk, de ander walgt ervan. Maar toch blijft het een populair hapje om te maken met een groep mensen. Gevulde eieren zijn redelijk makkelijk te maken, maar toch kunnen er nog wat handelingen misgaan. Daarom geven we tips om het perfecte eitje te maken.

De basis van gevulde eieren

De basis voor gevulde eieren zijn, uiteraard, eieren, mayonaise, mosterd, zout en peper. Al worden oorspronkelijk boter en slagroom gebruikt. Want gevulde eieren zijn een banketbakkersproduct. Door de boter en slagroom wordt de vulling extra romig en luchtig. Verder zijn er eindeloos veel variaties voor smaken in de vulling, maar net wat u zelf lekker vindt.

Kies de goede eieren

Kies om te starten goede eieren uit. Deze moeten namelijk niet te vers zijn. Want verse eieren zijn moeilijker te pellen na het koken. En omdat we wel mooie, gladde eitjes willen neerzetten voor onze gasten moet het ei dus goed pelbaar zijn. Eieren uit de supermarkt zijn over het algemeen ‘oud’ genoeg om goed te kunnen pellen.

Eitje
Lees ook: Zacht of hardgekookt ei gezonder? Hoe lang bewaren? En meer feitjes over eieren

De juiste kooktijd

De eieren moeten niet te lang gekookt worden. Dan krijgt de dooier een groengrijze rand. Dat ziet er niet zo lekker uit. Het ei gaat dan ook stinken en dat is niet zo lekker. De beste kooktijd is daarom 8 minuten. Is het ei wat groter? Houd dan 10 minuten aan.

Laat de eieren goed afkoelen

Daarna moet het ei goed afgekoeld worden, anders kan het eiwit stukgesneden worden. Goed laten schrikken in koud water en vervolgens verder compleet laten afkoelen. Want een half ei dat gescheurd is of gaatjes heeft presenteert niet mooi.

Speciale techniek om een ei te snijden

De eieren worden daarna in tweeën gesneden, waardoor de vulling gemaakt kan worden. De meeste mensen snijden het ei in de lengte doormidden en halen dan uit beide helften het eigeel. Maar er is ook een andere snijtechniek, waardoor het bolletje eigeel heel kan blijven. Dit is ook wel de methode waarop een avocado gesneden wordt. Leg het ei op een plank, pak een groot, lang mes en zet het uiteinde hiervan (vlakbij het handvat) in het ei. Duw niet te ver in en rol vervolgens het ei naar u toe. Zo splits het ei zich in 2 delen, maar blijft het eigeel heel.

Op het social medium-platform TikTok laat Andrea VanDerwerker zien hoe het moet.

Maak de vulling voor de gevulde eieren

Verwerk daarna het eigeel met mayonaise, mosterd, peper en zout en de vulling is klaar. Variaties met paprikapoeder en gesnipperde bieslook zijn er ook. Schep met een lepel de vulling in het halve ei of gebruik een spuitzak (met kartelrand) voor een nettere afwerking.

Gevulde eieren van tevoren maken

De gevulde eieren kunnen 1 dag van tevoren worden gemaakt, maar sprenkel er dan een beetje citroensap overheen, zegt 24Kitchen. Dat voorkomt dat de eieren verkleuren. Maar de vulling en de halve eieren los van elkaar zijn ook 1 dag in de koelkast te bewaren. Dan hoeft u tijdens Pasen of verjaardag alleen nog maar het vullen te doen. Serveer daarna op een leuke schaal of op lepels, als een amuse. Eet smakelijk!

Wilt u het een stapje moeilijker maken? Robèrt van Beckhoven laat in Tijd voor MAX zien hoe u gevulde eierschalen maakt.

(Bron: 24Kitchen, Rutger Bakt, FavorFlav, Tips voor jou, Libelle. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.